Skip to main content

Τελειωτικό χτύπημα στην κτηματαγορά η αύξηση των αντικειμενικών

Χαριστική βολή για την κτηματαγορά χαρακτηρίζουν οι φορείς του κλάδου την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών στα ακίνητα. «Όσοι έλαβαν αυτές τις αποφάσεις είναι ειδήμονες στην καταστροφή», λέει χαρα
του Φώτη Λώλα
lolas@voria.gr


Χαριστική βολή στον κλάδο του ακινήτου χαρακτηρίζουν οι φορείς της κτηματαγοράς την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που συμπεριλαμβάνεται στα νέα μέτρα της κυβέρνησης στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.

Όπως τονίζουν, σε μια περίοδο που η κάμψη της αγοράς αγγίζει το 20%, θα αυξηθεί το ποσό μιας σειράς φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα, ενώ η αύξηση των αντικειμενικών θα λειτουργήσει σαν αντίρροπη δύναμη στην τάση των πτωτική τάση των τιμών των ακινήτων.

Μιλώντας στη Voria.gr ο αντιπρόεδρος της ΟΜΑΣΕ και ειδικός γραμματέας της FIABCI, Κωνσταντίνος Γεωργάκος, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δημιουργεί αντικίνητρα στην κτηματαγορά, τη στιγμή που αυτή κινείται έντονα πτωτικά και εμφανίζει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας.

Τα περισσότερα μέτρα που έχουν ληφθεί για το ακίνητο είναι στη λάθος κατεύθυνση, σημειώνει. «Τόσο η επιβολή πόθεν έσχες, όσο και η αύξηση των αντικειμενικών, θα προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες στην αγορά. Το ακίνητο το έχουν επιβαρύνει τόσο πολύ, που κάποιος θέλει να ξεφορτωθεί ένα ακίνητο και δεν μπορεί», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα επισημαίνει ότι η αύξηση των αντικειμενικών έρχεται σε αντίθεση και με την επικρατούσα τάση στην αγορά, η οποία πιέζει τις τιμές προς τα κάτω, ενώ αυξάνει και το ποσό των φόρων που καλούνται να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Καταλήγοντας ο κ. Γεωργάκος εξαπολύει και τα βέλη του κατά των ιθυνόντων, υπογραμμίζοντας ότι «τις αντικειμενικές μέχρι σήμερα τις βγάζουν οι πλέον αναρμόδιοι, οι οποίοι ευθύνονται και για τις μεγάλες διαφορές μεταξύ εμπορικής και αντικειμενικής αξίας».

Την αγανάκτησή του εκφράζει από την πλευρά του και ο πρόεδρος του του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδας (ΣΟΕΒΕ), Γιάννης Παγώνης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτά τα μέτρα θα μας οδηγήσουν στη χρεοκοπία. Όσοι έλαβαν αυτές τις αποφάσεις είναι ΄΄ειδήμονες΄΄ στην καταστροφή».

Κατά τον ίδιο, η αγορά παρουσιάζει ήδη μια κάμψη της τάξης του 20% σε σχέση με πέρυσι (μία επίσης πολύ δύσκολη χρονιά) και τα μέτρα αυτά «ουσιαστικά θα καταστρέψουν την οικονομία».

Επισημαίνει, δε, ότι επιβάλλοντας φόρους και κόβοντας εισοδήματα, χωρίς την παράλληλη λήψη αναπτυξιακών μέτρων, ο τζίρος της αγοράς θα πέσει κατακόρυφα, ενώ θα εκλείψουν και οι ξένες επενδύσεις από τη χώρα.

ZENITH