Skip to main content

Τελεσίγραφο Ντάισελμπλουμ για τις 16 Φεβρουαρίου

Έως τις 16 Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα πρέπει να έχει υποβάλει αίτημα για παράταση του προγράμματος προκειμένου να διασφαλίστει ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να τη στηρίζει οικονομικά, δήλωσε ο επικεφαλής τ

Έως τις 16 Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα πρέπει να έχει υποβάλει αίτημα για παράταση του προγράμματος, που λήγει στις 28 του ίδιου μήνα, προκειμένου να διασφαλίστει ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να τη στηρίζει οικονομικά, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Όπως είπε στο Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης περιμένουν να ακούσουν στις 11 Φεβρουαρίου, στο Eurogroup, το πώς θέλει η Ελλάδα να καταστεί οικονομικά ανεξάρτητη, καθώς ο χρόνος τελειώνει για τη νέα κυβέρνηση προκειμένου να δεχθεί τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

«Θα ακούσουμε την Τετάρτη από τη νέα ελληνική κυβέρνηση ποιες είναι οι φιλοδοξίες της, πώς θέλουν να προχωρήσουν με το τρέχον πρόγραμμα» πρόσθεσε ο Ντάισελμπλου, υποστηρίζοντας ότι η συνεδρίαση 16ης Φεβρουαρίου θα είναι για την Ελλάδα η τελευταία ευκαιρία να υποβάλει αίτηση παράτασης του προγράμματος διάσωσης, διότι ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ θα χρειαστεί να εγκρίνουν την όποια συμφωνία από τα κοινοβούλιά τους.

Το EFSF, επίσης, που έχει χορηγήσει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων διάσωσης στην Ελλάδα, θα χρειαστεί και αυτό χρόνο για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες.

«Όταν ορίσαμε την ημερομηνία της 16ης Φεβρουαρίου για το Eurogroup, το είχαμε υπολογίσει αυτό. Ο χρόνος θα στενέψει πολύ εάν η Ελλάδα δεν ζητήσει παράταση» δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Δεν θα ληφθούν μεγάλες αποφάσεις την Τετάρτη, πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup και εκτίμησε ότι το θέμα θα πάρει πολύ χρόνο για να επιλυθεί.

ZENITH