Skip to main content

Τελεσίγραφο Παπακωνσταντίνου στους μεγαλοοφειλέτες

Προθεσμία έως και τις 20 Ιουλίου για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, ώστε να μη βγουν τα ακίνητά τους στο σφυρί, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους με βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη κα
Προθεσμία έως και τις 20 Ιουλίου για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, ώστε να μη βγουν τα ακίνητά τους στο σφυρί, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους με βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους μεγάλη ακίνητη περιουσία, υλοποιώντας την προ διμήνου «απειλή» του.

Αναλυτικά, το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε ότι η  Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων  ολοκλήρωσε στοχευμένη διασταύρωση περιουσιολογίου ακινήτων συγκεκριμένων περιοχών, για φορολογούμενους για τους οποίους υπάρχουν βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη. Η διασταύρωση αφορά σε ακίνητα μεγάλης εμπορευσιμότητας και στην πρώτη της εκτέλεση αφορούσε ακίνητα στη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Συνολικά εντοπίστηκαν 990 υπόχρεοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 6.747.556 ευρώ. Οι υπόχρεοι αυτοί κατέχουν στις συγκεκριμένες δύο περιοχές 2.917 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 288.389.719 ευρώ, ενώ έχουν συνολικά στην κατοχή τους 6.121 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 567.892.905 ευρώ.

Το ΥΠΟΙΚ αποστέλλει επιστολές με τις οποίες παρέχει στους οφειλέτες που αφορά η συγκεκριμένη διασταύρωση χρονικό περιθώριο μέχρι την 20ή Ιουλίου για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, θα κινηθεί κατά προτεραιότητα διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών αυτών συμπεριλαμβανομένου και πλειστηριασμού.

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΟΙΚ, με επείγουσα εγκύκλιό του, είχε προειδοποιήσει για τις προθέσεις του από τις 13 Μαΐου. Στην εγκύκλιο τίθενται αυστηρά χρονοδιαγράμματα προς τους εφόρους για την εφαρμογή των κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων των οφειλετών του δημοσίου, ορίζεται ότι οι προϊστάμενοι των εφοριών έχουν την υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού ακινήτων και ορισμού ημερομηνίας πλειστηριασμού μετά την παρέλευση τουλάχιστον 40 ημερών και το αργότερο 4 μήνες από την κατάσχεση.

Από τους πλειστηριασμούς εξαιρούνται μόνο τα ακίνητα που αποδεδειγμένα αποτελούν για τους οφειλέτες πρώτη κατοικία. Για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί πριν την ισχύ των διατάξεων του νέου νόμου (23/4/2010) ορίζεται ότι τα προγράμματα πλειστηριασμού εκδίδονται το αργότερο εντός έτους από την ημερομηνία αυτή.

Τέλος, στην εγκύκλιο παρέχονται διευκρινίσεις για τη διάταξη του νέου νόμου, με την οποία καταργείται το μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη προς το δημόσιο.

ZENITH