Skip to main content

Τελετή παράδοσης- παραλαβής στα υπουργεία της χώρας

Αλλαγή σκυτάλης, έγινε σήμερα στα υπουργεία της χώρας
Θα προχωρήσουμε σε κλίμα εθνικής ενότητας, τόνισε ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου από την απερχόμενη υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη.

Πρόσθεσε ότι τα ουσιαστικά ζητήματα θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες ώστε «να οργανωθούν οι προτεραιότητες και να δουλέψουμε αποδοτικά για το μέλλον της πατρίδας αλλά και τα άμεσα και μεγάλα ζητήματα που αφορούν στην εξωτερική πολιτική της χώρας».

Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη τονισε πως «η αποτελεσματική εξωτερική πολιτική προϋποθέτει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στο εσωτερικό και διαβεβαίωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε λογικές δημαγωγίας και χρησιμοποίησης των εθνικών θεμάτων για εσωτερική κατανάλωση. Επισήμανε πάντως πως αυτό δεν συνιστά λευκή επιταγή.


Υπουργείο Εθνικής Άμυνας


Mέσα σε κλίμα  συναίνεσης,  έγινε αργά το μεσημέρι η αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Οι απελθόντες, υπουργός Ευ. Μεϊμαράκης και υφυπουργοί Κώστας Τασούλας και Γιάννης Πλακιωτάκης, παρέδωσαν τα καθήκοντά τους στο νέο υπουργό, Ευ.Βενιζέλο, και τον αναπληρωτή υπουργό, Παναγιώτη Μπεγλίτη.

Ο απελθών υπουργός, Ευ. Μεϊμαράκης, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα πολιτική ηγεσία δήλωσε: «Θα συμπαρασταθούμε στο έργο της», τονίζοντας ότι «ο χώρος της άμυνας πρέπει να μένει έξω από στείρες αντιπαραθέσεις και μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευ. Βενιζέλος, δήλωσε ότι έχει πλήρη γνώση της ευθύνης, που αναλαμβάνει όπως και πλήρη συνείδηση του ρόλου των ενόπλων δυνάμεων.

«Θεμελιακό μας καθήκον είναι η εδαφική ακεραιότητα και αξιοπρέπεια της Ελλάδας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε με αποτελεσματικότητα, διεκδικώντας τη μεγαλύτερη εθνική συναίνεση», είπε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Μπεγλίτης, ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την εμπιστοσύνη, που έδειξε προς την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και επισήμανε ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου «θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων δυνάμεων, ώστε η Ελλάδα να γίνει ακόμη πιο δυνατή, κυρίαρχη και εθνικά ανεξάρτητη».

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Με εξαγγελίες και παραινέσεις αυστηρού χαρακτήρα παρέλαβαν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η νέα υπουργός κ. Κατερίνα Μπατζελή και ο υφυπουργός κ. Μιχ. Καρχιμάκης.

«Έμμεσα,»  είπε η κ. Μπατζελή,  «θα παρθούν μέτρα φορολογικού και συνταξιοδοτικού χαρακτήρα. Αυτά αναφέρονται στην αύξηση των αγροτικών συντάξεων και σε ρυθμίσεις που αφορούν την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες και την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου».

 Όσο αφορά τη νέα διακυβέρνηση, ανέφερε ότι «οι εργαζόμενοι στο υπουργείο πρέπει να δείξουν εργατικότητα, διαφάνεια και εξυπηρέτηση του Έλληνα αγρότη. Οσοι, τόνισε, δεν προσαρμοστούν σ αυτή τη λογική, θα βρεθούν εκτός υπουργείου.» Οι πρώτες εξαγγελίες αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα που θα έχει ολοκληρωθεί η ενημέρωση για την κατάσταση του αγροτικού χώρου.

Υπουργείο Υγείας

Έτοιμη να εργαστεί με όλες της τις δυνάμεις, δήλωσε παραλαμβάνοντας το Υπουργείο Υγείας, η νέα υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η κα Ξενογιαννακοπούλου έκανε λόγο για μια αποφασισμένη ομάδα δουλειάς, που μαζί με την υφυπουργό κα Φώφη Γεννηματά, ήρθε,όπως είπε, στο υπουργείο Υγείας «για να κάνουμε πράξη το πρόγραμμά μας».

Η νέα υπουργός έκανε συγκινημένη ιδιαίτερη αναφορά στο Γιώργο Γεννηματά, εμπνευστή του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο οποίος με την πορεία του στο υπουργείο Υγείας άφησε τη σφραγίδα του.

Η κα Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι η υγεία είναι η καρδιά του κοινωνικού κράτους και έκανε λόγο για αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είπε ότι αποτελεί δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και βασική του προτεραιότητα η υγεία. Σε αυτή την προσπάθεια κάλεσε όλους να συστρατευτούν, λέγοντας ότι« σηκώνουμε τα μανίκια μαζί με εσάς,καθώς έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας...Σήμερα ξεκινάμε».

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, είπε ότι για τριάμισι χρόνια δούλεψε σε αυτό το υπουργείο, σκεπτόμενος πάντα ότι η υπόθεση της υγείας είναι εθνική υπόθεση. Τόνισε ότι τα όσα κατάφερε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έγιναν πάντα σε συνεργασία με τους ανθρώπους του υπουργείου και επεσήμανε ότι το κράτος έχει συνέχεια.

«Παραδίδω τη σκυτάλη σε ένα νέο πρόσωπο, είπε αναφερόμενος στη νέα υπουργό, η οποία είμαι σίγουρος ότι θα δώσει τον καλύτερο εαυτό της για να προσφέρει.»

 Ιδιαίτερα συγκινημένη ήταν η κα Φώφη Γεννηματά η οποία χειροκροτήθηκε από τους συγκεντρωμένους στην αίθουσα στην οποία έγινε η παράδοση στη νέα υπουργό και υφυπουργό, όταν ανέφερε ότι 25 χρόνια πριν θεμελιώθηκε εδώ «το έργο του Γ. Γεννηματά, ο οποίος κατέθεσε ένα κομμάτι από την ψυχή του».

Υπουργείο Μεταφορών

Με εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις, έγινε η παράδοση και παραλαβή του πρώην Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και νυν Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ο απερχόμενος υπουργός κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης ,αφού καλωσόρισε τον αντικαταστάτη του κ. Δημήτρη Ρέππα και τους υφυπουργούς κυρίους Γιάννη Μαγκριώτη και Νίκο Σηφουνάκη, τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους και αναφέρθηκε στα 4 καυτά θέματα που έχει ή πρόκειται να αντιμετωπίσει το υπουργείο. Αυτά είναι η Ολυμπιακή, η οποία, όπως είπε βρήκε το δρόμο της, η αναμόρφωση των αστικών συγκοινωνιών, η εξυγίανση του ΟΣΕ και προώθηση του έργου των οπτικών ινών. Πρόσθεσε επίσης, ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να συνδράμει σε ότι θετικό και ζήτησε από το προσωπικό του υπουργείου να εργαστεί εποικοδομητικά για το καλό της Ελλάδος.

 Από την πλευρά του ο κ. Ρέππας θέλοντας να δείξει από την πρώτη στιγμή την πολιτική που θα ακολουθήσει, σημείωσε ότι «ο χώρος των λόγων έχει καταληφθεί και είναι πλέον η ώρα των έργων». Σημείωσε επίσης ότι «δεν πρόκειται για μια απλή αλλαγή της κυβέρνησης, αλλά για μια άλλη πολιτική».

  
Κατά τον κ. Ρέππα η περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα προβλήματα είναι πολλά και το νέο υπουργείο αποτελεί κεντρικό πυλώνα για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης. Αυτό, είπε, «μας δημιουργεί ένα δημιουργικό άγχος σαν να πρόκειται να φύγουμε αύριο. Για το λόγο αυτό, κατέληξε, χρειάζεται δουλειά-δουλειά-δουλειά.»

Υπουργείο Απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας

Συγκινημένη η απερχόμενη υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, καλωσόρισε τη νέα ηγεσία του υπουργείου, που μετονομάζεται πλέον σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο υπουργό, Ανδρέα Λοβέρδο, και τον υφυπουργό, Γιώργο Κουτρουμάνη.

Η κ. Πετραλιά δήλωσε ικανοποιημένη για το έργο της κυβέρνησης της ΝΔ στο συγκεκριμένο υπουργείο και αναφερόμενη στα ζητήματα, που εκκρεμούν, υπογράμμισε την «ανάγκη εξορθολογισμού της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών» και τη «λύση του θέματος της διαδοχικής ασφάλισης».

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος, παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιό του, σημείωσε ότι δεν θα προβεί σε προγραμματικές δηλώσεις, που θα προκαταλαμβάνουν αυτές, που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και απευθυνόμενος στη Φάνη Πάλλη-Πετραλιά υπογράμμισε: «Δεν θα προσφέρω, ως θέαμα, τον μεταξύ μας ανταγωνισμό».

Αναφερόμενος στα ζητήματα της διαδοχικής ασφάλισης και της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών, δήλωσε ότι «η αντίληψη της νέας κυβέρνησης στην προσέγγιση των θεμάτων προϋποθέτει εργατικότητα, αυταπάρνηση, απόρριψη των διχαστικών απόψεων με στόχο, όταν με τη σειρά της η νέα ηγεσία παραδώσει το υπουργείο, να το παραδώσει σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν, στην οποία σήμερα το παρέλαβε».


Υπουργείο Παιδείας



Η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος και υφυπουργοί Σπύρος Ταλιαδούρος και Ανδρέας Λυκουρέντζος, υποδέχθηκαν τη νέα υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου και τους νέους υφυπουργούς, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Γιάννη Πανάρετο, στην είσοδο του υπουργείου και τους οδήγησαν στην αίθουσα τελετών, όπου είχαν συγκεντρωθεί υπάλληλοι και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος συνεχάρη την κ. Διαμαντοπούλου, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να έχουν πολλές διαφορές, αλλά πιστεύουν και οι δύο στο πολιτικό ήθος και είναι περισσότερα όσα τους ενώνουν, από εκείνα που τους χωρίζουν.

Αναφέρθηκε στην «εκπαιδευτική ειρήνη», την οποία, όπως είπε, «καταφέραμε να επιτύχουμε» και πρόσθεσε τα του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, που «πέτυχε παρά τις προκλήσεις, διεξήχθη σ΄ένα συναινετικό πλαίσιο και έφερε αποτελέσματα». Υπογράμμισε δε, την ανάγκη της δέσμευσης ότι «αυτά τα συμπεράσματα θα υλοποιηθούν» και κατέληξε ότι «η Παιδεία είναι πάνω απ΄όλα και η νέα ηγεσία θα εχει την παλαιά αρωγό στο έργο της».

 Η κ. Διαμαντοπούλου, από την πλευρά της, αναφέρθηκε στην «πρόκληση της Παιδείας», υπογραμμίζοντας ότι «είναι στη πρώτη γραμμή με την έρευνα την τεχνολογία και τη δια βίου μάθηση».

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας απευθυνόμενος στον υπουργό και στον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρη Καστανίδη και Απόστολο Κατσιφάρα είπε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης εκ φύσεως βρίσκεται εκτός κομματικού ανταγωνισμού.

Και προσέθεσε ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης:
«Η δικαιοσύνη αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα. Βρίσκεται σε καθεστώς οιωνεί αρνησιδικίας. Έχει γίνει προεργασία αλλά χρειάζεται τάχιστα μέτρα για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης.Ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δώσει λύση.»

Από την πλευρά του ο Χάρης Καστανίδης ευχαρίστησε τον απερχόμενο υπουργό Δικαιοσύνης και του ευχήθηκε καλή τύχη στον κοινοβουλευτικό του βίο και  ανέφερε:
«Ηρθαμε για να δράσουμε δημιουργικά όχι για να σκεφτούμε κομματικά. Θέλουμε και ζητάμε τη συνεργασία όλων των ανθρώπων και παραγόντων της δικαιοσύνης ανεξάρτητα κομματικών πεποιθήσεων, εντάξεων και ιδεολογιών».

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στο υπουργείο Δικαιοσύνης συνεστήθη θέση υφυπουργού την οποία κατέχει ο Απόστολος Κατσιφάρας.

Υπουργείο Δημόσιας Τάξης

«Παραδίδω τη σκυτάλη στο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος επέβαλε ως κανόνα διοίκησης στη Δημόσια Τάξη, την αξιοκρατία.»Αυτό τόνισε κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

 Ο κ. Μαρκογιαννάκης χαρακτήρισε τον κ. Χρυσοχοΐδη, ως τον πλέον κατάλληλο από τη σημερινή κυβέρνηση να αναλάβει εκ νέου αυτόν τον τομέα, τον οποίο είχε και πριν το 2004.

Ο νέος Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν ιδιαίτερα σύντομος στο χαιρετισμό που απηύθυνε αμέσως μετά.Εξέφρασε τη συγκίνησή του γιατί βρέθηκε πάλι σε ένα χώρο στον οποίο είχε ιδιαίτερη επιτυχία κατά την προηγούμενη θητεία του και είπε ότι η Ελλάδα έφτασε στο απόγειο της καλής πορείας διεθνώς το 2004, όταν με απόλυτη ασφάλεια οργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Είπε ότι και τώρα είναι κατάλληλες συνθήκες για να προστατευθεί ο Έλληνας πολίτης με την αξιοποίηση και το συντονισμό όλων των Σωμάτων Ασφαλείας τα οποία, από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών μέχρι και το Λιμενικό Σώμα, θα υπάγονται στο υπουργείο με τη νέα ονομασία του, υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Υπουργείο Εσωτερικών

Με μια συνάντηση ενημέρωσης αντικαταστάθηκε η καθιερωμένη, έως σήμερα, τελετή παραλαβής-παράδοσης στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο υπηρεσιακός υπουργός, Σπύρος Φλογαΐτης, παρέδωσε το υπουργείο στον νέο υπουργό, Γιάννη Ραγκούση, παρουσία του υφυπουργού, Ντίνου Ρόβλια, και της υφυπουργού -με έδρα τη Θεσσαλονίκη- Θεοδώρας Τζάκρη.

Σε αυτή τη συνάντηση παραβρέθηκαν ο απερχόμενος υφυπουργός Θ. Νάκος, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου καθώς και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιτζής.

Ο κ. Φλογαΐτης δήλωσε πως «υποδέχθηκε με χαρά και τιμή, τον κ. Ραγκούση και τους συνεργάτες του και δήλωσε πως παρακάλεσε τα απερχόμενα στελέχη να είναι παρόντα σε αυτή τη συνάντηση και να ενημερώσουν πάνω στα εκκρεμή θέματα τους νεοεισερχόμενους στο υπουργείο.»

Ο κ. Ραγκούσης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Φλογαΐτη για τα καλά του λόγια, δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή προέχει να επικεντρωθούμε στη δουλειά και φυσικά θα χρειαστούμε την ενημέρωση των παλαιών στελεχών του υπουργείου». Ωστόσο, ο κ. Ραγκούσης δεν θέλησε να προχωρήσει σε άλλες δηλώσεις.

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Η πράσινη ενέργεια αποτελεί βασική προτεραιότητα και μεγάλο στοίχημα της νέας κυβέρνησης, τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη η οποία παρέλαβε το μεσημέρι το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας από τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.

Παρόντες στην τελετή παράδοσης - παραλαβής ήταν επίσης οι δύο νέοι υφυπουργοί, Γιάννης Μανιάτης και Θάνος Μωραΐτης και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.

Η κα Μπιρμπίλη ανέφερε επίσης ότι η κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των υφυπουργών θα καθοριστεί στη συνέχεια.

Ο κ.Χατζηδάκης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου στον τομέα της ενέργειας, αναφέροντας μεταξύ άλλων τις πολιτικές για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας. Επεσήμανε ότι το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Νοεμβρίου ενώ στον τομέα των διεθνών σχέσεων αναφέρθηκε στους αγωγούς φυσικού αερίου South Stream, Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας, Ελλάδας - Βουλγαρίας και στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Ο πρώην υπουργός ευχήθηκε επιτυχία στη νέα πολιτική ηγεσία του τομέα Ενέργειας.

Για το απόγευμα έχει προγραμματισθεί η παράδοση των λοιπών αρμοδιοτήτων του υπουργείου στην υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη.

Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Έμφαση στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, τον ανταγωνισμό, την προστασία του καταναλωτή και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας θα δώσει η ηγεσία του νέου υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού κας Λούκας Κατσέλη κατά την τελετή παραλαβής του χαρτοφυλακίου του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης από τον κ. Κ. Χατζηδάκη.

Όπως είπε, οι προτεραιότητες θα εξειδικευθούν μέχρι τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ενώ χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση το ζήτημα της ανάπτυξης το οποίο πρέπει να ειδωθεί συνολικά. Η κα Κατσέλη επεσήμανε ότι θα υπάρξει συνέχεια σε ορισμένες πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί αλλά θα γίνουν και αλλαγές και θα υπάρξει ταχύτερος βηματισμός παραγωγικών αναδιαρθρώσεων. «Είναι, κατέληξε, ώρα ευθύνης και δουλειάς».

Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης παρουσίασε το πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθήθηκε το προηγούμενο διάστημα. Παρόντες στην τελετή παράδοσης - παραλαβής ήταν οι νέοι υφυπουργοί κ. κ. Σ. Αρναουτάκης και Μ. Μπόλαρης, έδρα του οποίου θα είναι η Θεσσαλονίκη.

«Εσείς θα επιλέξετε αν θα μας έχετε δίπλα σας ή απέναντί σας», ανέφερε ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης κ.Γ.Βλάχος. «Το κράτος έχει συνέχεια, όλοι είμαστε ώριμοι να αναγνωρίσουμε ότι η δημοκρατία δουλεύει με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση», απάντησε η κα Κατσέλη.

ZENITH