Skip to main content

Τέλη Απριλίου το Ασφαλιστικό

Αμέσως μετά την αξιολόγηση της έκθεσης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό από την ΕΕ, περίπου στις 30 Απριλίου, θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας.
Αμέσως μετά την αξιολόγηση της έκθεσης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό από την ΕΕ, περίπου στις 30 Απριλίου, θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση της χώρας θα γίνει στις 15 Μαΐου και το ασφαλιστικό είναι πρωτεύον θέμα στα υπό αξιολόγηση ζητήματα.

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός ανέφερε ότι όλες οι διαδικασίες έχουν επισπευσθεί, σε σχέση με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα, που είχε υπολογίσει η κυβέρνηση το Νοέμβριο, ενώ είπε ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως διαφοροποίηση στις βασικές αρχές του νομοσχεδίου.

«Συζητήθηκαν και τα θέματα της βασικής σύνταξης και τα θέματα της ανταποδοτικής - κατά κυριολεξία - σύνταξης και όλη η προσπάθεια που κάνουμε ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης και εγώ είναι να βελτιώσουμε τα οικονομικά δεδομένα του ασφαλιστικού συστήματος σήμερα», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «προέκυψε με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια ότι το πρώτο τρίμηνο του 2010, επιτυγχάνεται απολύτως ο στόχος για ένα δισ. ευρώ περισσότερες εισφορές, όπως έχει καθορίσει το ΠΣΑ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συντελεστές αναπλήρωσης θα κυμαίνονται από 1% -για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης- έως 1,7% για όσους συμπληρώνουν 40 χρόνια εργασίας.

Όπως προκύπτει από τις νέες ρυθμίσεις, εκτιμάται ότι για να πάρει κανείς τη σημερινή πλήρη σύνταξη θα πρέπει να δουλεύει πάνω από 35 χρόνια, ενώ θα κρίνεται απολύτως ασύμφορο να αποχωρήσει κάποιος σε ηλικία κάτω των 65.

Σε ερώτηση για το εάν η αξιολόγηση από την Επιτροπή μπορεί να επιφέρει αλλαγές, απάντησε ότι «η Κομισιόν έχει καταθέσει τις απόψεις της και το Εκοφίν έχει κάνει τις επτά συστάσεις του για το ασφαλιστικό και έχουμε διαρκή αλληλογραφία».

Ερωτηθείς αν η εξίσωση των ορίων ηλικίας θα γίνει το 2018, τόνισε ότι «όλες οι ημερομηνίες που είχαμε δώσει για το ασφαλιστικό συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, τίποτα δεν έχει αλλάξει, η σημερινή συζήτηση εμπλούτισε, αλλά δεν άλλαξε τους βασικούς προσανατολισμούς του νομοσχεδίου».

ZENITH