Skip to main content

Τέλη Αυγούστου τα σχέδια ΠΔ για τους οργανισμούς Περιφερειών

Συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών Γ. Ντόλιο είχε σήμερα το μεσημέρι το προεδρείο της ΕΝΑΕ προκειμένου να τεθούν υπόψη του τα κυριότερα προβλήματα των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων εν όψει και της εφα
Συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο είχε σήμερα το μεσημέρι το προεδρείο της ΕΝΑΕ, μετά από αίτημα της Ένωσης, προκειμένου να τεθούν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας τα κυριότερα προβλήματα των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων εν όψει και της εφαρμογής του προγράμματος «Καλλικράτης».

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε σε μείωση κατά 23,34% των πόρων της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, η οποία προκύπτει από την οριζόντια μείωση κατά 10% του προϋπολογισμού όλων των φορέων του Δημοσίου και από την περικοπή 30 εκ. ευρώ, τα οποία κατά το Γ.Λ.Κ αποδόθηκαν ως πλεόνασμα το 2009, χρονιά κατά την οποία διαπιστώθηκε μεγάλη υστέρηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Έτσι λοιπόν οι εγγεγραμμένες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του 2010 ήταν 422.720.000 ευρώ ενώ τα πραγματοποιηθέντα έσοδα του Α΄ εξαμήνου του 2010 έφτασαν τα 172.536.573 ευρώ. Με βάση αυτά τα δεδομένα η εκτίμηση για τις πραγματικές αποδόσεις του 2010 θα φτάσει τα 350.673.662 ευρώ.

Σε σχέση με τα θεσμικά ζητήματα ο υφυπουργός διαβεβαίωσε την ΕΝΑΕ ότι όλα τα βήματα γίνονται με βάση το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο Καλλικράτης και όλες οι κανονιστικές πράξεις θα εκδοθούν στον προβλεπόμενο χρόνο.

Παράλληλα, παρέδωσε στους νομάρχες σχέδιο ΠΔ που αφορά τη σύσταση και λειτουργία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.) για να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους και δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα τους παραδοθούν 13 Σχέδια ΠΔ το οποία θα αφορούν τους οργανισμούς των αιρετών Περιφερειών.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος δήλωσε:

«Όπως αναγνώρισε και ο υφυπουργός υπάρχουν προβλήματα στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και ήρθαμε να ζητήσουμε την επίλυσή τους. Το μέγιστο των προβλημάτων είναι η λειτουργία του θεσμού τους τελευταίους μήνες. Τα οικονομικά τα οποία κατατίθενται αυτή την στιγμή μετά από έλεγχο που κάναμε είναι επί το "έλατον" κατά 40% και ο θεσμός κινδυνεύει σε πλήρη απαξίωση κατά την επόμενη περίοδο».

ZENITH