Skip to main content

Τέλος στην πίστωση για χορήγηση φαρμάκων σε δύο ταμεία

Την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων σε τραπεζικούς υπαλλήλους και λιμενικούς αποφάσισαν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, λόγω των χρεών των δύο ασφαλιστικών ταμείων.
Σε αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων σε ασφαλισμένους δύο ταμείων οδηγούνται οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ, οι φαρμακοποιοί του νομού από 1ης Φεβρουαρίου δεν θα δέχονται συνταγές των ασφαλιστικών ταμείων:

-Υπαλλήλων Τραπεζών
- Λιμενικού Σώματος

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η συνολική οφειλή των ασφαλιστικών αυτών ταμείων αγγίζει τα 1 εκατ. ευρώ και η καθυστέρηση ξεπερνά κατά πολύ το χρόνο που προβλέπεται από τις συμβάσεις».

Η απόφαση αυτή αναγκάζει τους ασφαλισμένους των ταμείων να πληρώνουν εξ ιδίων το σύνολο της αξίας των φαρμάκων που προμηθεύονται και έπειτα να τα διεκδικούν μεμονωμένα από το ασφαλιστικό τους ταμείο.

Όπως υποστηρίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, «τα ασφαλιστικά ταμεία εκτός από τηλεφωνικές οχλήσεις, έλαβαν και σχετική γραπτή προειδοποίηση, καθώς όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση εκ μέρους τους, τους επιδόθηκε εξώδικη δήλωση στα μέσα του μήνα».

Οι φαρμακοποιοί αναφέρουν ότι αναγκάζονται να καταφύγουν στο μέτρο αυτό, διότι έχουν οδηγηθεί σε οικονομική δυσπραγία λόγω του μεγάλου ύψους της οφειλής και της μακροχρόνιας καθυστέρησης, ενώ διευκρινίζουν ότι οι ίδιοι εξοφλούν τους προμηθευτές τους εντός 30 ημερών και επί πλέον καταβάλουν το ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος για πωλήσεις που δεν τους έχουν εξοφλήσει.

Καταλήγοντας, δηλώνουν ότι για το ταμείο των ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) αποφασίστηκε να μετατεθεί η έναρξη των κινητοποιήσεων για την 1η Μαρτίου, μετά την έγκριση και αποστολή χρημάτων για εξόφληση δύο μηνών και τις διαβεβαιώσεις της Υπουργού Υγείας κ. Ξενογιαννακοπούλου στο προεδρείο του Π.Φ.Σ. για εξόφληση συνταγών δυο επιπλέον μηνών εντός του Φεβρουαρίου.

ZENITH