Skip to main content

Τέλος στην πλήρη ασυλία των βουλευτών

Την αλλαγή του καθεστώτος των ασυλιών για τους βουλευτές προανήγγειλε ο Φίλιππος Πετσάλνικος, σημειώνοντας ότι θα διατηρούν στο εξής την ασυλία τους μόνον για πράξεις που έχουν σχέση με την άσκηση της
Την αλλαγή του καθεστώτος των ασυλιών για τους βουλευτές προανήγγειλε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Φίλιππος Πετσάλνικος, με δηλώσεις του στην εφημερίδα το Βήμα, σημειώνοντας ότι θα διατηρούν στο εξής την ασυλία τους μόνον για πράξεις που έχουν σχέση με την άσκηση της βουλευτικής τους ιδιότητας. Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή η τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής.

«Το καθεστώς των ασυλιών, για το οποίο η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλάζει και αλλάζει οριστικά. Δεν πρόκειται να χορηγούμε ασυλία για οποιεσδήποτε πράξεις, όπως συχνά συμβαίνει σήμερα», υπογραμμίζει ο κ. Πετσάλνικος.

Όπως σημειώνει, η ασυλία θα διατηρηθεί στους βουλευτές στις περιπτώσεις όπου οι πράξεις τους έχουν να κάνουν με την ακώλυτη άσκηση του βουλευτικού τους λειτουργήματος, ενώ για όλες τις άλλες περιπτώσεις θα ισχύει ό,τι ισχύει και για τους υπόλοιπους πολίτες.

Με την επιχειρούμενη τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής ο ρόλος της Βουλής στον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας καθίσταται ισχυρότερος, όπως εκτιμά ο κ. Πετσάλνικος, ο οποίος αποκαλύπτει τις βασικές αλλαγές που εισηγείται στον Κανονισμό της Βουλής:

-Όλα τα νομοσχέδια θα πρέπει να συνοδεύονται και από εκθέσεις επιπτώσεων στην οικονομία, στο περιβάλλον και στην κοινωνία, καθώς και από εκθέσεις αξιολόγησης των συμπερασμάτων της δημόσιας διαβούλευσης στην οποία προηγουμένως είχαν τεθεί.

-Η επεξεργασία των νομοσχεδίων θα υπόκειται εφεξής σε διπλή ανάγνωση. Δηλαδή, μετά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, θα χορηγείται ικανός χρόνος δύο εβδομάδων, ώστε να δοθεί στον αρμόδιο υπουργό η ευκαιρία να εξετάσει προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Έπειτα από δύο εβδομάδες, και προτού το νομοσχέδιο κατατεθεί στην Ολομέλεια, θα επανέρχεται με τις προτάσεις αυτές και πάλι στην αρμόδια επιτροπή, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη «ωρίμανση» των προτεινόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων.

-Αναβαθμίζεται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Καθιερώνεται η υποχρέωση όλων να παρίστανται σε αυτήν, όταν καλούνται ως μάρτυρες.

-Αναβαθμίζεται από υπο-επιτροπή σε επιτροπή η νέα Επιτροπή Ελέγχου των Εξοπλισμών. Υποχρέωση να έρχονται σε αυτήν προς έλεγχο όλες οι μεγάλες συμβάσεις που συνάπτονται. Μέχρι τώρα, ως υπο-επιτροπή, υπαγόταν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

-Δικαίωμα και προφορικής ανάπτυξης της ερώτησής τους επί 15 λεπτά θα δίνεται στους ερωτώντες στην Ώρα του Πρωθυπουργού.

-Εκσυγχρονίζεται ο θεσμός του «πόθεν έσχες», ώστε οι ελεγχόμενοι να μην είναι ταυτόχρονα και ελέγχοντες. Εξετάζεται, δε, η περίπτωση, αν συναινέσουν όλα τα κόμματα, να αναρτάται στο Διαδίκτυο το «πόθεν έσχες» των βουλευτών.

ZENITH