Skip to main content

Τέλος στο σταυρό προτίμησης

Υπό εξέταση βρίσκεται ο νέος εκλογικός νόμος ο οποίος πιθανότατα θα τεθεί σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα.
Υπό εξέταση βρίσκεται ο νέος εκλογικός νόμος από το επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών. Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι η κατάργηση του σταυρού προτίμησης, εκλογή 180 βουλευτών από μονοεδρικές περιφέρειες και 120 με λίστα, αυτοδυναμία με 40,20% και νέες περιφέρειες, για τον νέο εκλογικό νόμο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο νέος εκλογικός νόμος θα βασίζεται στο γερμανικό σύστημα, το πρώτο κόμμα θα παίρνει μπόνους 40 εδρών, ενώ το πλαφόν του 3% για είσοδο στη Βουλή βαίνει προς κατάργηση.

Οι περιφέρειες της χώρας θα είναι 11 ή 15, με τις μονοεδρικές που θα δημιουργηθούν να μην παραβιάζουν τα σημερινά διοικητικά όρια των νομών. Η Αθήνα αναμένεται να διαιρεθεί σε 26 μονοεδρικές, η Θεσσαλονίκη σε 14 και ο Πειραιάς σε 7. Στις εν λόγω  περιφέρειες θα εκλέγεται και αναπληρωματικός βουλευτής σε περίπτωση παραίτησης ή θανάτου.

Η πρόταση της επιστημονικής επιτροπής είναι ένα βήμα πριν το τέλος του έργου της και η πρόταση για τον εκλογικό νόμο θα είναι ένα από τα θέματα που θα τεθούν σε διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα.

ZENITH