Skip to main content

Τέλος του έτους ο διαγωνισμός για το 40% της Telekom Srbija

Επίσημο ενδιαφέρον για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης έχουν εκδηλώσει η γερμανική Deutsche Telekom, η γαλλική France Telekom και η αιγυπτιακή Orascom, ενώ φημολογία που αναπτύσσεται εσχάτως θέλει στο «
Αποφασισμένο να προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους στη δημοσίευση της πρόσκλησης για την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών, αναφορικά με το 40% των μετοχών που κατέχει στην Telekom Srbija και θέλει να πωλήσει σε στρατηγικό εταίρο, εμφανίζεται το σερβικό δημόσιο.

Η σχετική προεργασία για το εγχείρημα, που αφορά άμεσα και τον δικό μας ΟΤΕ, καθώς κατέχει το 20% του κεφαλαίου της Telekom Srbija, έχει ήδη προχωρήσει σημαντικά. Σύμφωνα, δε, με την τελική συμφωνία που έχει συναφθεί με τη Citigroup Global Markets, η οποία και εκτελεί χρέη χρηματοοικονομικού συμβούλου στην ιδιωτικοποίηση, η αποτίμηση του εκχωρούμενου 40%, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα, θα έχει οριστικοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

Βάσει των ίδιων πηγών ο βρετανικός οίκος θα λάβει ως αποζημίωση για τις εργασίες που προσφέρει ποσοστό 0,15% επί της συνολικής αξίας της μεταβίβασης, όποια κι αν είναι αυτή.

Το ακριβές αντικείμενο της Citigroup έχει να κάνει, μεταξύ άλλων, με τη σύνταξη της τελικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και του περιεχόμενου του διαγωνισμού, ενώ θα θέσει και το χρονοδιάγραμμα, ώστε να ακολουθήσει και η προκήρυξή του. Στις προθέσεις των Σέρβων εκτός από την πώληση του 44% της Telekom Srbija είναι κι η εκχώρηση, στο στρατηγικό επενδυτή, της δωρεάν χρήσης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών για 99 χρόνια, με την προϋπόθεση ότι το τοπικό δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχό τους. Επίσημο ενδιαφέρον για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης έχουν εκδηλώσει, ήδη, η γερμανική Deutsche Telekom, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, μέσω του ΟΤΕ ελέγχει ήδη το 20% της Telekom Srbija,η γαλλική France Telekom κι η αιγυπτιακή Orascom, ενώ φημολογία που αναπτύσσεται εσχάτως θέλει στο «παιχνίδι» να μπαίνουν και τηλεπικοινωνιακές εταιρείες από την Κίνα.

Με βάση στοιχεία του 2009, εξάλλου, ο όμιλος της Telekom Srbija, με τις θυγατρικές του Telekom Srpska στη σερβική δημοκρατία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και την M: Tel στο Μαυροβούνιο, εμφάνισε λειτουργικά έσοδα ύψους 1,18 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 924 εκ. ευρώ αντιστοιχούν στη μητρική και είναι αυξημένα σε ποσοστό 5% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο χρόνο. Όσον αφορά στην πελατειακή βάση του ομίλου, οι συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας στο τέλος Δεκεμβρίου, ανέρχονται σε 3,4 εκ., και άλλοι 7,7 εκ. είναι οι πελάτες της κινητής. Επιπρόσθετα ο αριθμός των χρηστών ADSL πρόσβασης στο διαδίκτυο αυξήθηκε κατά 151.000 και διαμορφώθηκε σε 442.000 στο τέλος του 2009, ενώ την ίδια στιγμή σε 23.000 έφθασαν οι χρήστες των υπηρεσιών IPTV.

ZENITH