Skip to main content

Τεντωμένο το σκοινί Αθήνας - Βερολίνου

Τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες για τη στάση του Βερολίνου απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, στο σημερινό Eurogroup.

Κοστολογημένες, αλλά όχι στο σύνολο τους, θα είναι τελικά οι προτάσεις που θα καταθέσει σήμερα το βράδυ, στο Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο συνεδρίασε πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, αλλά και το Σαββατοκύριακο, γι' αυτόν τον λόγο, τις περισσότερες φορές υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Ο κ. Βαρουφάκης σε κάθε ευκαιρία, πάντως, διαβεβαιώνει ότι όλα θα πάνε καλά απόψε και ότι η χώρα θα πληρώσει κανονικά τις δόσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και θα καλύψει τις εκδόσεις που λήγουν μέσα στον Μάρτιο. Ως προς το ΦΠΑ, επιμένει ότι η αύξηση που θα γίνει θα είναι «ανεπαίσθητη», χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζει που θα γίνει και πόσο θα είναι. Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ (που είναι φόρος ακινήτων), χαρακτηρίζει την πληρωμή του πατριωτικό καθήκον των Ελλήνων. Τέλος, υποστηρίζει ότι οι προσωπικές του σχέσεις με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφανγκ Σόιμπλε, είναι πολύ καλές.

Το γεγονός θα έχουμε την ευκαιρία να το επιβεβαιώσουμε ακόμα μια φορά σήμερα το βράδυ. Αν και οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από το Βερολίνο αναφέρουν ότι η γερμανική πλευρά είναι αποφασισμένη να αφήσει το σκοινί να κοπεί. Όπερ σημαίνει, εξετάζουν ακόμα και την προοπτική της πτώχευσης της Ελλάδας, αν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Η Αθήνα, ωστόσο, εκτιμά ότι στο τέλος θα βρεθεί και πάλι μια χρυσή τομή.

ZENITH