Skip to main content

Τέσσερα σενάρια για τις ελληνικές τράπεζες

Ποιοι οι στόχοι εξαγορών και συγχωνεύσεων στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με έκθεση της Credit Suisse.
Μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα μελέτη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα για τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν κατά το προσεχές διάστημα, προκειμένου ο κλάδος να οδηγηθεί σε συγκέντρωση, κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στα γραφεία των αναλυτών και των μάνατζερς του συστήματος. Πρόκειται για ανάλυση της Credit Suisse, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι:

α) η Εθνική είναι πολύ μεγάλη για να αποτελέσει στόχο εξαγοράς, όμως, την ίδια στιγμή, η οποιαδήποτε δική της κίνηση για την απόκτηση κάποιας άλλης ελληνικής τράπεζας θα δημιουργούσε ζήτημα ανταγωνισμού. Ως πλέον ελκυστικοί στόχοι προβάλουν η Πειραιώς, η Κύπρου και το Τ.Τ. Αντίθετα, σε ενδεχόμενο deal με μια εκ των Eurobank ή Alpha, θα υπήρχε πρόβλημα υπερκάλυψης δραστηριοτήτων και όχι μόνο.

β) μια συγχώνευση μεταξύ Alpha Bank και Eurobank, σύμφωνα με τους αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, θα «ισορροπούσε» τη σύνθεση των χαρτοφυλακίων και των δύο τραπεζών, ενισχύοντας την παρουσία της πρώτης στην καταναλωτική πίστη και της δεύτερης στα επιχειρηματικά δάνεια.

γ) επίσης η Eurobank θα μπορούσε να συμπράξει είτε με την Κύπρου είτε με το Τ.Τ. Αντίθετα, ένας συνδυασμός με την Πειραιώς εντείνει τα ζητήματα κεφαλαιακής επάρκειας.

δ) σε ό,τι αφορά στην Πειραιώς, μοναδικός πιθανός στόχος θεωρείται (λόγω μεγέθους) το Τ.Τ, με ένα πιθανό deal να λύνει πολλά από τα ζητήματα κεφαλαιακής επάρκειας της αγοράστριας.

ZENITH