Skip to main content

Τέσσερις στόχοι και μια αλλαγή στον δρόμο για το Πεκίνο

Τέσσερα μεγάλα projects, που ενδιαφέρουν άμεσα το Πεκίνο, θα επιδιώξει να «τρέξει» η ελληνική αποστολή που θα επισκεφθεί την κινεζική πρωτεύουσα.
Τέσσερα μεγάλα projects, που ενδιαφέρουν άμεσα το Πεκίνο θα επιδιώξει να «τρέξει» η ελληνική αποστολή, που θα επισκεφθεί την κινεζική πρωτεύουσα, το πιθανότερο προς το τέλος Μαρτίου ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα της, μεταξύ άλλων, την επένδυση της Cosco στον ΟΛΠ, καθώς και ό,τι έχει να κάνει με την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του τελευταίου, την αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ, το μέγα project του Θριασείου και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, για τα οποία υπάρχει έντονο κινεζικό ενδιαφέρον.
 
Οι Κινέζοι θεωρούν ότι και στα τέσσερα έχουν τον «πρώτο λόγο», αν και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δίνουν προτεραιότητα στις περιπτώσεις του ΟΛΠ και του Θριασείου. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι έχουν λάβει και τις απαραίτητες δεσμεύσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, με πλέον πρόσφατες εκείνες του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι από την επίσκεψη στο Πεκίνο λείπει το όνομα του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος επίσης «ακούγονταν» ότι θα συμμετείχε.  
 
Μολονότι κάτι τέτοιο δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως ποτέ, η αρχική εκτίμηση ήταν ότι αν η Αθήνα αποφάσιζε να κινηθεί εναλλακτικά προς τους ευρωπαίους εταίρους της, θα αναλάμβανε πρωτοβουλίες ο κ. Κοτζιάς στη Μόσχα και ο κ. Λαφαζάνης στο Πεκίνο. Φαίνεται όμως ότι τελικά, στην πορεία, τα σχέδια άλλαξαν...

ZENITH