Skip to main content

Τετραετής «Οδικός Χάρτης» για έξοδο από την κρίση

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το Ζάππειο τη φορολόγηση 90% στα bonus των στελεχών ιδιωτικών τραπεζών και την υπαγωγή της καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Β
«Το δίλημμα που απευθύνουμε είναι απλό: Θέλουμε μια κυβέρνηση εκκαθαριστή των υποχρεώσεων μας προς τρίτους ή μια κυβέρνηση που να οδηγήσει την Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη», υπογράμμισε από το Ζάππειο  ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ανοίγοντας την εθνικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, που όπως είπε θα διαρκέσει τρεις μήνες.

«Θα προστατεύσουμε τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Ήρθαμε να στήσουμε και όχι να γκρεμίσουμε το κοινωνικό κράτος. Αλλάζουμε το πρότυπο διακυβέρνησης. Θα πάρουμε μέσα σε τρεις μήνες αποφάσεις που δεν ελήφθησαν σε δεκαετίες», τόνισε.

«Εγκληματική» χαρακτήρισε τη διαχείριση του δημόσιου πλούτου από την προηγούμενη κυβέρνηση, τονίζοντας πως «κανόνας» της ήταν η πελατειακή σπατάλη.

«Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 προωθούμε δύο τομές. Απλοποιούμε και αποκεντρώνουμε τις διαδικασίες υλοποίησης του ΕΣΠΑ και αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική του», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχους τη μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2013, τη μείωση του δημοσίου χρέους από το 2012 και τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών κατά 10%.

Παράλληλα, εξήγγειλε αναστολή των προσλήψεων για το 2010- με εξαίρεση Παιδεία, Υγεία και Ασφάλεια- μισθολογικές αυξήσεις στο δημόσιο που καλύπτουν τον πληθωρισμό, καθώς και περικοπή δαπανών για επιδόματα κατά 10%. «Για κάθε πέντε αποχωρήσεις από το δημόσιο μία πρόσληψη», υπογράμμισε. Ακόμη, εξήγγειλε ενιαία πληρωμή των μισθών στο δημόσιο.

Στο υπουργείο προστασίας του Πολίτη εντάσσεται η  καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η «κατάσταση δεν πάει άλλο».

Σχετικά με το διάλογο για το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε νομοθετικές ρυθμίσεις το πρώτο εξάμηνο του 2010».
 
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης:

-Εντολή προς όλους τους υπουργούς για σταδιακή μείωση των δαπανών των υπουργείων τους κάθε χρόνο.

-Κατάργηση bonus στα στελέχη των τραπεζών που ελέγχονται από το δημόσιο και φορολόγηση με συντελεστή 90% του bonus στελεχών των ιδιωτικών τραπεζών.

-Έλεγχος του πόθεν έσχες όλων των εφοριακών και παύση καθηκόντων σε όσους δεν δικαιολογούν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

-Ηλεκτρονική καταγραφή των προμηθειών σε νοσοκομεία.

-Κατάρτιση σώματος ορκωτών λογιστών στα ασφαλιστικά ταμεία.

-Εκτέλεση του προϋπολογισμού στο διαδίκτυο και έλεγχος από ανεξάρτητο σώμα ελεγκτών.

-Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 θα κατατεθεί νέο σχέδιο νόμου, που θα απλοποιεί τις διαδικασίες ίδρυσης μιας επιχείρησης.

-Μείωση εξοπλιστικών προγραμμάτων το 2011 και 2012.

-Ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.

-Ενιαία και και επαγγελματική διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

-Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και τιτλοποίηση εσόδων ΦΜΑΠ

-Κατάργηση ΚΒΣ και υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες

-Ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς των καυσίμων.

-Αλλαγή εκλογικού νόμου.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε εκ βάθρων την Ελλάδα. Έχουμε τις δυνάμεις και θα το αποδείξουμε», τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

ZENITH