Skip to main content

Τεχνολογικός εκσυγχρονισμός το κλειδί για έξοδο από την κρίση

Μακρά οικονομική νύχτα περιμένει την ελληνική οικονομία δήλωσε ο επίτιμος αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Π. Γεννηματάς, εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει η η Silicon Valley της
 «Στροφή» στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, ως μόνη διέξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, προτείνει ο επίτιμος αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, ενώ παράλληλα ζητά από τα πανεπιστήμια, τα τεχνολογικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις να ενωθούν σε μια ιερή συμμαχία αληθούς ανάπτυξης.

«Η νέα στρατηγική πρέπει να έχει στόχο τις δεκαετίες του 2020 και του 2030, για να βρεθούμε τότε στην τεχνολογική πρωτοπορία», επεσήμανε ο Παναγιώτης Γεννηματάς και χαρακτήρισε τομείς με μεγάλες προοπτικές για τη χώρα την ανάπτυξη λογισμικού, τη βιοτεχνολογία και την υγεία. Μιλώντας σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 10 ετών από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΕΤΕπ, αναφορικά με τη χρηματοδότηση της κατασκευής του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ), ο πρώην αντιπρόεδρος της Τράπεζας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί σε τεχνολογική περιθωριοποίηση, με αποτέλεσμα κι η υψηλή τεχνολογία να είναι εισαγόμενο προϊόν. Όσον αφορά ειδικά στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Γεννηματάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δικαιούται να αποτελέσει τη Silicon Valley της Βαλκανικής» κι αυτό γιατί, όπως είπε, διαθέτει την Τεχνόπολη που πρέπει να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο πρότυπο τεχνολογικό πάρκο, αλλά και τη ζώνη καινοτομίας, το ΕΚΕΤΑ και το ΝΟΗΣΙΣ, τα οποία «αποτελούν φάρους τεχνολογικής προόδου, που πρέπει να αποκτήσουν πανελλήνια εμβέλεια».

Περαιτέρω κάλεσε τη Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα, λόγω του δυναμισμού που διαθέτει, να ξαναπαίξει τον ρόλο της ατμομηχανής της ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε επίσης την επαναξίωση του αγροτικού τομέα (ο οποίος σήμερα αντιπροσωπεύει μόλις το 3,5% του ΑΕΠ, έναντι του 49% το 1981), του τουρισμού και της ελαφράς βιομηχανίας, η οποία «μετά τη σκανδαλώδη αποβιομηχάνιση που υπέστη την τελευταία 20ετία, μπορεί να αυξήσει το μερίδιό της στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, από 18% σήμερα, στο 30% στο μέλλον.

Μακρά οικονομική νύχτα

Σχολιάζοντας, ωστόσο, την πορεία της ελληνικής οικονομίας σήμερα και το τι πρέπει να αναμένουμε εφεξής, ο κ. Γεννηματάς προέβλεψε δύσκολες ώρες. «Μας περιμένει μακρά οικονομική νύχτα. Τώρα απλώς έχουμε δει μόνο τα σύννεφα. Δεν έχει αρχίσει ακόμη ο κατακλυσμός», επεσήμανε κι ανέφερε ότι ο αγώνας μας τώρα είναι να αποφύγουμε την ολοκληρωτική καταστροφή, μια και η πτώχευση, εσωτερικά, είναι δεδομένη. Σύμφωνα με το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΤΕπ, το χειρότερο θα ήταν η χώρα μας να βρεθεί έξω από την ΟΝΕ, αφού κάτι τέτοιο «θα μας γυρίσει στην αγωνία της συναλλαγματικής ισοτιμίας, του πληθωρισμού και των χαμηλών προσδοκιών». Τόνισε, ακόμη, ότι είναι ώρα να προχωρήσουμε σε ολοκληρωτική αναθεώρηση του τρόπου ζωής και εργασίας, διότι επί μακρόν ζούσαμε έναν κανόνα ζωής ανέμελο και σπάταλο. «Τίποτε όμως δεν δίνεται δωρεάν σε αυτό τον κόσμο», αποφάνθηκε και υποστήριξε ότι τα σημάδια στον ορίζοντα φάνηκαν από το 1999, μετά την ένταξή μας στην ΟΝΕ, αλλά κανείς δεν ανησυχούσε. «Βαστάγαμε με τα δόντια το έλλειμμα, αλλά αδιαφορούσαμε για τα αίτια της ελλειμματογένειας», επεσήμανε και εξήγησε πως «μια οικονομία που διαχειρίζεται επί μακρόν επί ξηρού ακμής, στην παραμικρή αλλαγή των καιρικών συνθηκών είναι καταδικασμένη να καταρρεύσει». Εκτίμησε ακόμη ότι με την κρίση που διέρχεται η ελληνική οικονομία κι η κοινωνία, θα σαρωθεί το φαύλο πελατοκεντρικό κράτος στο σύνολό του -διότι «σε άλλη περίπτωση θα αποτελέσει μια νέα Λερναία Ύδρα»-, ενώ ταυτόχρονα πυροδοτείται μια διπλή διαδικασία: «Αφενός η εθνική πτώχευση, την οποία κατ’ ευφημισμό την ονομάζουμε αποπληθωρισμό και αφετέρου τη θετική αντίδραση που θα συγκεκριμενοποιηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια ως μια κυλιόμενη μεταρρυθμιστική προσαρμογή».
 
Για τις πολιτικές που έχουν προωθηθεί με σκοπό την έξοδο της χώρας από την κρίση, ο κ. Γεννηματάς είπε πως πρόκειται για «αποσπασματικά, ασυγκρότητα και εν πολλοίς κομπογιαννίτικα μέτρα», πλην, όμως τόνισε πως είναι από μεθοδολογικής άποψης «εύλογα, δεδομένου ότι προηγείται η προσπάθεια σταθεροποίησης, προκειμένου να θεμελιωθεί σε στέρεο έδαφος μια καινούρια επανεκκίνηση». Στο σημείο αυτό άσκησε οξύτατη κριτική στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτοί που μας έσυραν στο χορό του Ζαλόγγου, είναι φυσικό να μην έχουν απαντήσεις για το πώς θα βγούμε από την κρίση». Ακολούθως μίλησε για διακυβέρνηση της χώρας από «θίασο σκιών» και παρότρυνε το ακροατήριο να «ζυμωθεί» στην κοινωνία και να παρακινήσει όσους  τα τελευταία 10-15 έτη έμειναν εκτός των κοινών εκουσίως ή ακούσια, για να διαμορφώσουν μια ομάδα που θα συνδυάζει εμπειρία και ελπίδα.

ZENITH