Skip to main content

Θα επιμείνει η Τιτάν παρά την ανάκληση της απόφασης Ψωμιάδη

Σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία θα προχωρήσει τους επόμενους έξι μήνες η Τιτάν, όπως γνωστοποίησε ο γενικός διευθυντής Τομέα Ελλάδος της εταιρείας, κ. Σωκράτης Μπαλτζής, στη διάρκεια συνεδρίαση
Σε πρόσθετη ενημέρωση και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία ζητώντας την επιπλέον συνδρομή και γνώμη πανεπιστημιακών καθηγητών και άλλων επιστημονικών φορέων θα προχωρήσει τους επόμενους έξι μήνες η Τιτάν, ώστε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα για την αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων από το εργοστάσιο Θεσσαλονίκης. Στη διαβεβαίωση αυτή προχώρησε ο γενικός διευθυντής Τομέα Ελλάδος της εταιρείας, κ. Σωκράτης Μπαλτζής, μιλώντας στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, το οποίο ανακάλεσε την προηγούμενη απόφασή του για την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης του Τιτάνα.

«Η Τιτάν δεν ζήτησε και δεν σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση για καύση αστικών απορριμμάτων (σκουπίδια). Τα εργοστάσιά μας παράγουν τσιμέντο και δεν είναι αποτεφρωτήρες», ανέφερε ο κ. Μπαλτζής στο νομαρχιακό συμβούλιο.

«Με την κατηγορηματική αυτή θέση-δήλωση και μόνο, αποσαφηνίζεται προς όλους ότι η κίνησή μας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με σκουπίδια, καύση απορριμμάτων, αποτεφρωτήρες κλπ. Είναι γεγονός ότι ο σύγχρονος κόσμος έχει εισάγει νέες έννοιες και φράσεις στο λεξιλόγιό μας και συχνά υπάρχει σύγχυση γύρω από αυτές. Είναι άλλο πράγμα ο αποτεφρωτήρας και άλλο ο κλίβανος της τσιμεντοβιομηχανίας. Είναι άλλο πράγμα η καύση απορριμμάτων και άλλο η θερμική-ενεργειακή αξιοποίηση κάποιων υλικών που είναι βιομηχανικά επεξεργασμένα απόβλητα ή υπολείμματα ανακύκλωσης», συνέχισε ο κ. Μπαλτζής. Όπως υποστήριξε, η εταιρία σε κάθε περίπτωση προτίθεται υπό τις παρούσες συνθήκες να μην χρησιμοποιήσει άμεσα τα υλικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γραμμή παραγωγής του εργοστασίου Θεσσαλονίκης - η πιο νέα της εταιρίας στην Ελλάδα, είναι από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη, ολοκληρώθηκε το 2003 με κόστος επένδυσης άνω των 150 εκατ. ευρώ και χρησιμοποιεί υπερσύγχρονο εξοπλισμό που διασφαλίζει τη πιστή τήρηση των περιβαλλοντικών ορίων, αλλά και την επίτευξη άριστων περιβαλλοντικών επιδόσεων. 

«Ο Τιτάνας, στα 108 χρόνια της ιστορίας του, υπήρξε πάντα κοινωνικά ευαίσθητος, περιβαλλοντικά πρωτοπόρος και ανέπτυξε πρωτοβουλίες που προάγουν το κοινό καλό», ανέφερε.

Εκπρόσωποςτου ΤΕΕ/ΤΚΜ πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη βιομηχανική πρακτική «είναιαποδεκτή, στο βαθμό, που σε ποσοστό ανακύκλωσης δεν πρόκειται ποτέ ναφτάσουμε το 100%» και επειδή «η υγειονομική ταφή πρέπει να είναι ητελευταία επιλογή». Επισήμανε, ωστόσο, ότι πρέπει να τηρούνται όλες οιτεχνολογικές προϋποθέσεις, για να είναι ασφαλής και να γίνονται,τακτικά, οι σχετικοί έλεγχοι.

Την ακύρωση της απόφασης του προηγούμενου νομαρχιακού συμβουλίου, που γνωμοδοτούσε θετικά για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων (αποβλήτων, απορριμάτων) από την τσιμεντοβιομηχανία «Τιτάν», αποφάσισε ομόφωνα το σημερινό έκτακτο νομαρχιακό συμβούλιο.

Επίσης, λήφθηκε απόφαση για αρνητική γνωμοδότηση επί της υποβληθείσαςμελέτης της τσιμεντοβιομηχανίας, έπειτα από πρόταση του επικεφαλής τηςμείζονος αντιπολίτευσης στο νομαρχιακό συμβούλιο, Νίκου Γιαννόπουλου.

Η διοίκηση της νομαρχίας με την έναρξη της διαδικασίας, δια στόματος νομάρχη, δήλωσε και αυτή υπέρ της ανάκλησης της απόφασης λόγω των αντιδράσεων που δημιουργήθηκαν και πρότεινε επιπλέον να μην απασχολήσει ποτέ ξανά το ζήτημα το νομαρχιακό συμβούλιο.

«Εμείςανακαλούμε. Ακυρώνεται η απόφαση που είχαμε πάρει την προηγούμενηεβδομάδα και καλούμε την κυβέρνηση, πριν πάρει την οποιαδήποτε απόφαση,να προσεγγίσει με ευαισθησία και με διάθεση διαλόγου τις τοπικέςκοινωνίες», δήλωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

«Ουσιαστικά ακυρώνεται. Ακόμη και μετά το διάλογο, που θα γίνει με εμπειρογνώμονες για τα επιστημονικά δεδομένα και εάν αποδειχθεί ότι δεν είναι επιζήμια η συγκεκριμένη πρακτική, ας πάνε στην κυβέρνηση ή αλλού, αλλά να μην απασχολήσει ξανά το θέμα αυτό το νομαρχιακό συμβούλιο», τόνισε ο νομάρχης.

Κατηγόρησε, δε, την αντιπολίτευση «για μηδενισμό των πάντων» και «για έλλειψη θέσεων», ενώ επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή που υποβλήθηκε το αίτημα έγκρισης της περιβαλλοντικής μελέτης του Τιτάν, η διοίκηση της νομαρχίας είχε ενημερώσει υπηρεσιακά δημάρχους της Δ. Θεσσαλονίκης, αλλά δεν υπήρξε απάντηση, ούτε αντιδράσεις.

Κατάτη διάρκεια της συζήτησης, η αρμόδια αντινομάρχης, Γιάννα Τζάκη,παρουσίασε έγγραφο, με το οποίο η διοίκηση της Νομαρχίας ενημέρωνε,υπηρεσιακά κι εγκαίρως, δημάρχους της Δ. Θεσσαλονίκης για τη συζήτησητου θέματος στο προηγούμενο νομαρχιακό συμβούλιο, αλλά, όπως είπε, δενυπήρξε απάντηση ή αντιδράσεις.

«Εάνη διοίκηση της Νομαρχίας γνώριζε ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις από τιςτοπικές κοινωνίες, δεν θα έπαιρνε την προηγούμενη απόφαση», είπεχαρακτηριστικά και παρέπεμψε σε έγγραφο της υπουργού Περιβάλλοντος,Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που υπό προϋποθέσεις, δεν απορρίπτειτη συγκεκριμένη βιομηχανική τεχνική.

«Ο νομάρχης οδηγήθηκε σε άτακτη υποχώρηση, υπό την πίεση των παρατάξεων και των τοπικών κοινωνιών», επεσήμανε στην εισήγησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Νίκος Γιαννόπουλος, και πρότεινε επιπλέον να υπάρξει και καταδίκη της προηγούμενης απόφασης του σώματος. Το λόγο πήρε και η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου. «Τέλεια καύση δεν υπάρχει, ας επιλέξουμε άλλες μεθόδους», δήλωσε η βουλευτής.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο νομαρχιακό συμβούλιο μίλησαν επίσης για «αναδίπλωση του νομάρχη» και «νίκη των πολιτών». Πριν από τη συνεδρίαση νομαρχιακοί σύμβουλοι της παράταξης «Μαζί για τη Θεσσαλονίκη» και της παράταξης «Οικολογία - Αλληλεγγύη», παρουσία και του ευρωβουλευτή των Οικολόγων - Πρασίνων, κ. Μιχάλη Τρεμόπουλου, έδωσαν συνέντευξη τύπου στο προαύλιο της νομαρχίας, εκθέτοντας τα επιχειρήματά τους ενάντια στην πρακτική της καύσης απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας.

Ημείζων αντιπολίτευση του νομαρχιακού συμβουλίου και οι άλλες παρατάξειςξεκαθάρισαν ότι, σε κάθε περίπτωση, τάσσονται κατά της καύσηςαπορριμμάτων και υπέρ της ανακύκλωσης των υλικών.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης. Το πρωί, πολίτες και δήμαρχοι της Δ. Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν έξω από το εργοστάσιο «Τιτάν» και για δύο ώρες (8-10π.μ.) απέκλεισαν την είσοδο και την έξοδο στα οχήματα της βιομηχανίας.

Οιδήμαρχοι υποστήριξαν ότι δεν διέθεταν την υπηρεσιακή δυνατότητα ναελέγξουν το συγκεκριμένο αίτημα, σε ό,τι αφορά τα τεχνικάχαρακτηριστικά του, ώστε να τοποθετηθούν επ΄ αυτού και τόνισαν ότι, σεκάθε περίπτωση, διαφωνούν με την καύση των απορριμμάτων.

ZENITH