Skip to main content

Θα κλείσει το ελληνικό προξενείο στην Κορυτσά;

Σε σοβαρή καταγγελία προβαίνει ο «Ελεύθερος Λόγος Αργυροκάστρου», σχετικά με το ενδεχόμενο να κλείσει το ελληνικό Προξενείο στην Κορυτσά, για οικονομικούς λόγους.

Σε σοβαρή καταγγελία προβαίνει ο «Ελεύθερος Λόγος Αργυροκάστρου», σχετικά με το ενδεχόμενο να κλείσει το ελληνικό Προξενείο στην Κορυτσά, για οικονομικούς λόγους.

Βεβαίως και υπάρχει ανάγκη εξοικονόμησης χρημάτων, αλλά είναι προφανές ότι το Προξενείο της Κορυτσάς είναι κατά πολύ πιο χρήσιμο από ό,τι διπλωματικές μας αντιπροσωπείες σε χώρες της Αφρικής ή της Ασίας.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για ενίσχυση των πληροφοριών και από δύο γεγονότα: Πρώτον, ότι ο νυν Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά κ. Ιωάννης Πεδιώτης παραμένει στη θέση του, ενώ η θητεία του κανονικά έχει λήξει από τον Νοέμβριο του 2014, όταν και συμπλήρωσε τρία έτη στην συγκεκριμένη υπηρεσία. Θεωρείται πως η αντικατάσταση του κ. Πεδιώτη, δεν έχει πραγματοποιηθεί επειδή δεν προβλέπεται να αναλάβει κάποιος άλλος διπλωμάτης τη θέση του και ως εκ τούτου παραμένει εκεί μέχρι να κλείσει οριστικά το Ελληνικό Προξενείο.

Δεύτερον, συμφώνως προς πληροφορίες, το Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα σχεδιάζει την «αναβάθμιση» του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, γεγονός που θα απαιτήσει μεγαλύτερα κονδύλια, τα οποία θα βρεθούν από το κλείσιμο του Προξενείου Κορυτσάς.

Οι φορείς των Βορειοηπειρωτών καταγγέλλουν το κλείσιμο του Προξενείου στην Κορυτσά ως εθνικώς εγκληματική ενέργεια, ειδικά αυτή την εποχή όπου, οργιάζει αφενός η ρουμανική προπαγάνδα με στόχο τους βλαχόφωνους Έλληνες, αφετέρου και η Σκοπιανή γύρω από την «μακεδονική» μειονότητα στις όχθες της Πρέσπας. (Πώς μπορούν χώρες φτωχότερες από την Ελλάδα να έχουν την οικονομική δυνατότητα άσκησης προπαγάνδας, και δεν μπορεί η χώρα μας να προστατεύσει τους Έλληνες;).

Πέραν αυτού όμως, εξαπλώνεται και η ισλαμική προπαγάνδα, μέσω του τουρκικού θρησκευτικού εκπαιδευτηρίου που λειτουργεί στην Κορυτσά.

Όλα τα ανωτέρω δείχνουν πως ούτε καν σκέψη δεν έπρεπε να γίνει για απομάκρυνση του ελληνικού Προξενείου της Κορυτσάς.

Ο Μακεδών

ZENITH