Skip to main content

Θα ξεκαθαρίσει το τοπίο η Μέρκελ;

Οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ στις 4 το μεσημέρι αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι διεθνείς αγορές περιμένουν να ξεκαθαρίσει τη στάση της Γερμανίας έναντ
Στο Βερολίνο στρέφεται η προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών αγορών, καθώς, σύμφωνα το Reuters, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να κάνει στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) δηλώσεις σχετικά με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Οι δηλώσεις της κ. Μέρκελ αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γνωστοποιήσει τη στάση που θα ακολουθήσει απέναντι στο σχέδιο ενίσχυσης.

Μία πιθανή στήριξη του σχεδίου θα καθησυχάσει τις αγορές, οδηγώντας σε αποκλιμάκωση και τα spreads που σπάζουν διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ, ενώ μια πιθανή άρνηση θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, δημιουργώντας κλίμα σύγχυσης και προβληματισμού σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε τάχθηκε σήμερα κατά της χορήγησης οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, εάν προηγουμένως η Αθήνα δεν παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μείωσης του δημόσιου ελλείμματός της.

«Το να δίνει κανείς πολύ νωρίς υποσχέσεις για μια συγκεκριμένη βοήθεια δεν θα οδηγήσει παρά στην άρση της πίεσης στην Ελλάδα», τόνισε.

«Αυτό που πρώτα απ΄ όλα χρειάζεται είναι η σταθεροποίηση του προϋπολογισμού στην Ελλάδα. Εάν όχι οι υποχρεώσεις της Ελλάδας δεν θα εκπληρωθούν με την εργατικότητα και την αναγκαία πειθαρχία», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός.

ZENITH