Skip to main content

Θεαματική η πορεία του ομίλου Μυτιληναίου

Στα 39,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου Μυτιληναίου, έναντι 10,2 εκατ. ευρώ πέρυσι, παρουσιάζοντας ισχυρή αύξηση κυρίως λόγω της ΜΕΤΚΑ, ενώ σημαντικά ενισχυμένος ήταν και ο ενοποιημένος
Θεαματική και αξιοζήλευτη η πορεία του ομίλου Μυτιληναίου, το α’ εξάμηνο του 2010 που κατέγραψε 39,7 εκατ. ευρώ  καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, έναντι 10,2 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009. Κέρδη που επιβαρύνθηκαν και με 10 εκατ. ευρώ, που ήταν η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης που αναλογούσε στον όμιλο. 

Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος, στον κύκλο εργασιών καθώς και στα αποτελέσματα προ φόρων του α΄ εξαμήνου 2010 έχει συμπεριληφθεί μη επαναλαμβανόμενο έσοδο ύψους 32,4 εκατ. ευρώ το οποίο αφορά στην πώληση τον Ιανουάριο του 2010 της εταιρίας ΕΤΑΔΕ, θυγατρική της ΜΕΤΚΑ. Τα καθαρά κέρδη του α΄ εξαμήνου 2010 έχουν επιβαρυνθεί με 10 εκατ. ευρώ λόγω της έκτακτης εισφοράς κοινωνικής ευθύνης.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Μυτιληναίος διαμορφώθηκε στα 415 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2010, έναντι 328 εκατ. ευρώ πέρσι, στον οποίο η συμβολή της εξαγωγικής δραστηριότητας της ΜΕΤΚΑ φτάνει τα 123 εκατ. ευρώ.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 111,4 εκατ. ευρώ από 47,7 εκατ. ευρώ το 2009, ενίσχυση που αποδίδεται στην αύξηση της κερδοφορίας της ΜΕΤΚΑ όσο και από στη βελτιωμένη επίδοση του τομέα της Μεταλλουργίας. Στον τομέα Μεταλλουργίας και Μεταλλείων, η ανάκαμψη των διεθνών τιμών του αλουμινίου υπήρξε ιδιαίτερα ισχυρή (ανήλθαν 49,7% σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2009) ενώ παράλληλα κεφαλαιοποιήθηκαν οφέλη που προέκυψαν από την εφαρμογή της στρατηγικής αντιστάθμισης κινδύνων, σημειώνει ο όμιλος.

Επιπλέον, η λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής, η οποία προμηθεύει με ατμό τη μονάδα αλουμινίου τροφοδοτούμενη πλέον, εναλλακτικά, και με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) καθώς και ο αυστηρός έλεγχος του κόστους παραγωγής συντέλεσαν στη βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας.

Η θυγατρική ΜΕΤΚΑ παρουσίασε στ α΄ εξάμηνο 2010 κύκλο εργασιών ύψους 256,5 εκατ. ευρώ έναντι 101,8 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2009 συνυπολογιζόμενου και του έκτακτου εσόδου ποσού 32,4 εκατ. ευρώ, αύξηση που αποδίδεται στη σημαντική επιτάχυνση εκτέλεσης των υπογεγραμμένων συμβάσεων στο εξωτερικό, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί όσο προχωρά η υλοποίηση του υψηλού ανεκτέλεστου της εταιρίας, το οποίο ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 73,6 εκατ. ευρώ από 15,1 εκατ. ευρώ πέρυσι ενώ το περιθώριο κέρδους EBITDA διαμορφώθηκε στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του 18,4% αποδιδόμενο, κυρίως, στην αποκατάσταση, κατόπιν συμφωνίας με την ΔΕΗ, της ζημίας παρελθουσών χρήσεων από την αναστολή της εκτέλεσης του έργου στον ΑΗΣ Αλιβερίου 5 χωρίς ευθύνη της ΜΕΤΚΑ. Όσον αφορά στα καθαρά κέρδη, αυτά ανήλθαν σε 48,4 εκατ. ευρώ έναντι 8,1 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2009. Τα καθαρά κέρδη της ΜΕΤΚΑ του α΄ εξαμήνου 2010 έχουν επιβαρυνθεί με 5,6 εκατ. ευρώ λόγω της έκτακτης εισφοράς κοινωνικής ευθύνης.

Η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η απρόσκοπτη λειτουργία των διαθέσιμων στην Ελλάδα μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, «δημιουργούν άριστες προοπτικές αξιοποίησης του ενεργειακού χαρτοφυλακίου του ομίλου» αναφέρει η ανακοίνωσή του.

Συμφωνία της Αλουμίνιον της Ελλάδος με τη ΔΕΗ

Σήμερα, γνωστοποιήθηκε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ και την κατά 100% θυγατρική εταιρία «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (θυγατρική του Ομίλου Μυτιληναίος) κατέληξαν σε ένα πλαίσιο συμφωνίας βάσει του οποίου οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν στην υπογραφή νέας σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στην Αλουμίνιον και τη ΔΕΗ.

Η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια της Αλουμίνιον από τη ΔΕΗ για 4.710 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως με τιμολόγιο 40,7 ευρώ/ΜWh ενώ τις υπόλοιπες ώρες η Αλουμίνιον θα καλύπτει τις ανάγκες της αυτοπρομηθευόμενη.

Ο χρονικός ορίζοντας ορίζεται σε 25 έτη, υπάρχει όμως πρόνοια για επαναπροσδιορισμό των όρων μετά την 31/12/2013, ανάλογα με τις τότε υπάρχουσες συνθήκες στην αγορά ενέργειας και των δικαιωμάτων ρύπων CO2. Τέλος ρυθμίζεται η οφειλή της Αλουμίνιον προς τη ΔΕΗ με κοινά αποδεκτούς όρους.

ZENITH