Skip to main content

Θεοφάνεια στην Αλεξάνδρεια

Σε κλίμα συγκίνησης, έγινε σήμερα η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην θάλασσα της Αλεξάνδρειας από τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ. Θεόδωρο Β΄.
Σε κλίμα συγκίνησης, έγινε σήμερα η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην θάλασσα της Αλεξάνδρειας από τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ. Θεόδωρο Β΄.

Στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας, ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός έδινε το δυναμικό «παρών», δημιουργώντας μία ξεχωριστή εικόνα δίπλα από το περίφημο Κάστρο του Κάιτ Μπέι, με την ελληνική σημαία να κυματίζει περήφανη, την φωνή του Πατριάρχου να φτάνει στην άλλη ακτή με το «Εν Ιορδάνη…» και τα ελληνόπουλα να βουτούν από τις βάρκες στα δροσερά της μεσογειακής πόλης για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος ήταν ο πρώτος Προκαθήμενος στην ιστορία του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, που μόνο αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια, κατάφερε να ρίξει τον σταυρό στην θάλασσα της Αλεξάνδρειας, και για το γεγονός αυτό δεν έκρυψε την μεγάλη του ικανοποίηση, τόσο προς την Αίγυπτο όσο και προς τον Κυβερνήτη της πόλης κ. ΄Αντελ Λαμπίμπ.

Μάλιστα, τον Αιγύπτιο Κυβερνήτη, ο Πατριάρχης τίμησε το πρωί στην Αίθουσα του Θρόνου της Πατριαρχικής Καθέδρας με το παράσημο του Λέοντος του Αποστόλου Μάρκου, για ό,τι έχει προσφέρει στο ιεραποστολικό Πατριαρχείο, ευχαριστώντας στο πρόσωπό του τον Αιγύπτιο Πρόεδρο κ. Χόσνι Μουμπάρακ και ολόκληρη την Χώρα του Νείλου, που αποτελεί όπως είπε «τον ήλιο που φωτίζει τον κόσμο».

‘«Όλοι οι Έλληνες λέμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ»’, κατέληξε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος.
Από την πλευρά του, ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας, συνεχάρη την Ελληνική παροικία και ευχαρίστησε όλους τους Έλληνες για ό,τι προσέφεραν στην Αίγυπτο, μιλώντας για τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών της Μεσογείου, ευχόμενος να μεγαλώσει και να δυναμώσει και πάλι η παρουσία του Ελληνισμού στην Αλεξάνδρεια, τονίζοντας τέλος και το γεγονός που με δική του απόφαση, αναμένεται τον επόμενο μήνα να μετονομαστεί ο δρόμος που βρίσκεται μπροστά από το Σπίτι του Καβάφη, στο όνομα του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή.

Νωρίτερα, στην πατριαρχική θεία λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου συλλειτούργησαν με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ο Πατριαρχικός Επίτροπος Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ. Γαβριήλ και ο Αρχιγραμματέυων της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Γεννάδιος, παρουσία του Κυπρίου Πρέσβη κ. Κώστα Λεοντίου, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Γιώργου Διακοφωτάκη, του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Δημήτρη Βαφειάδη και άλλων επισήμων, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος τίμησε με το οφίκιο του ΄Αρχοντος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας «Απογευματινή» κ. Κώστα Αθανασιάδη.

ZENITH