Skip to main content

Θερινό Πανεπιστήμιο για το Βυζάντιο στη Δράμα

Σημαντική διεθνής εκπαιδευτική διοργάνωση στη Δράμα, από τις 5 Ιουλίου, με συμμετοχή κορυφαίων ξένων βυζαντινολόγων και επιλέκτων φοιτητών.
Ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων του Θερινού Πανεπιστημίου στη Δράμα, με επίκεντρο τις βυζαντινές σπουδές, ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα (5 Ιουλίου) στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας.
Μετά την περσινή εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση (5-16 Ιουλίου), η Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών των Παρισίων και το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν και φέτος σειρά μαθημάτων υψηλού επιπέδου, με θέμα "Το βυζαντινό παλάτι", με σκοπό την εκπαίδευση νέων ιστορικών απ’ όλο τον κόσμο στις μεθόδους ανάλυσης των ιστορικών τεκμηρίων –και ιδιαίτερα κατά τη βυζαντινή περίοδο.
Τα μαθήματα απευθύνονται σε φοιτητές μεταπτυχιακού, διδακτορικού και μεταδιδακτορικού επιπέδου και θα τα παρακολουθήσουν 35  υπότροφοι (που επιλέχθηκαν μεταξύ 250 ενδιαφερομένων), καθώς και άλλοι 15 επιλαχόντες με δικά τους έξοδα. Οι φετινοί φοιτητές προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία, την Τουρκία, τη Σερβία και την Αρμενία.
Στη σειρά των μαθημάτων θα διδάξουν διεθνούς φήμης καθηγητές από Πανεπιστήμια και Κέντρα Ερευνών της Ιταλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Αυστρίας, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Σουηδίας και της Ελλάδας.  Τα μαθήματα θα γίνονται στα αγγλικά και τα γαλλικά.
Η πρωτοβουλία για το Θερινό Πανεπιστήμιο στη Δράμα ξεκίνησε από το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Νοτιοανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών και τον πρόεδρό του, καθηγητή Βασίλειο Κατσαρό, το 2008, που υποστηρίχθηκε με θέρμη από τη Νομαρχία Δράμας και το Νομάρχη Κωνσταντίνο Ευμοιρίδη, ο οποίος προσφέρθηκε να φιλοξενείται η διοργάνωση στη Δράμα. Η περιοχή αποτελούσε σημαντικό κέντρο κατά τους ύστερους βυζαντινούς χρόνους, όπως μαρτυρούν και τα βυζαντινά μνημεία της, ενώ συνδεόταν με την αυτοκρατορική οικογένεια των Κομνηνών (12ος αιώνας).
Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν το πρωί (9πμ) της ερχόμενης Δευτέρας (5 Ιουλίου), με επίσημη εκδήλωση στο Αμφιθέατρο "Κ. Καραμανλής" της Νομαρχίας Δράμας, παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μάρκου Μπόλαρη. Την Παρασκευή 9 Ιουλίου φοιτητές και καθηγητές του Θερινού Πανεπιστημίου Δράμας θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Σερρών, όπου θα ξεναγηθούν και θα παρακολουθήσουν διδασκαλία επί των τεκμηρίων της ιστορικής Μονής.

ZENITH