Skip to main content

«Θερίζει» η φτώχεια στο δήμο Παύλου Μελά

Κοινωνική εκστρατεία της δημοτικής αρχής για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως τα παιδιά άπορων και οικονομικά αδύναμων οικογενειών.

του Τάσου Τασιούλα

Δραματική αύξηση της φτώχειας καταγράφεται σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης, το δήμο Παύλου Μελά. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των αναγκών των δημοτών που αυξάνονται διαρκώς ο δήμος σχεδιάζει να ανοίξει και δεύτερο κοινωνικό ιατρείο - φαρμακείο, ώστε τουλάχιστον να έχουν τα παιδιά των φτωχών οικογενειών και οι άποροι στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Το δίχτυ προστασίας των πλέον αδύναμων οικονομικά πολιτών που προσπαθεί να στήσει η δημοτική αρχή, με επικεφαλής το δήμαρχο, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, αποτελεί και το μοναδικό αποκούμπι των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σημαντικότατα προβλήματα.

Από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα η προσέλευση πολιτών στο κοινωνικό ιατρείο – φαρμακείο του δήμου αυξήθηκε περισσότερο από 50%. Συγκεκριμένα για εμβολιασμούς και άλλες ιατροφαρμακευτικές ανάγκες τον προηγούμενο Σεπτέμβριο είχαν προσέλθει 630 άτομα και τον προηγούμενο μήνα ανήλθαν στα 917.

Την ίδια ώρα ο δήμος προσπαθεί με περίσσευμα κοινωνικής ευαισθησίας, καθώς η όλη διαδικασία γίνεται με διακριτικότητα, να φροντίσει 250 παιδιά που δεν μπορούν να έχουν κολατσιό…

Έτσι, στο πλαίσιο της κοινωνικής εκστρατείας του ενάντια στη φτώχεια, ο δήμος μοίρασε σε όλα αυτά τα παιδιά πακέτα με τρόφιμα δεκατιανού δέκα κιλών το καθένα, ώστε μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς αυτά τα παιδιά να μην πεινάσουν ούτε μια μέρα στο σχολείο, χωρίς τα ίδια να γνωρίζουν ότι το κολατσιό τους προέρχεται από κάποια προσφορά τρίτου, αλλά από την ίδια την οικογένειά τους.

«Τα παιδιά και οι γονείς τους προσεγγίστηκαν με διακριτικότητα έχοντας ως στόχο να μην διαταραχθεί η ισορροπία στην καθημερινότητά τους, αλλά και να διασφαλιστεί η ομαλότητα στο σχολικό τους περιβάλλον», λένε οι αρμόδιοι του δήμου. Στις 18 Φεβρουαρίου μοιράστηκαν συνολικά 400 πακέτα, που περιλάμβαναν μαρμελάδες, μπισκότα, αλλαντικά, τυροκομικά κ.α.

«Τα παιδιά αξίζουν όλη μας την αγάπη και την προσοχή και δυστυχώς είναι τα πιο αθώα θύματα της οικονομικής κρίσης. Εμείς ως δήμος καταβάλλουμε καθημερινά κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να στηρίξουμε τις οικογένειες αυτών των παιδιών. Κανένα παιδί δεν πρέπει να μεγαλώνει χωρίς να έχει τα απαραίτητα» τόνισε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής,Υγείας και Προνοιακών Θεμάτων, Παντελής Νιγδέλης.

Σε ό,τι αφορά τους δωρεάν εμβολιασμούς, πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη, όπως επισημαίνει ο κ. Νιγδέλης, προς το παρόν έγιναν σε 30 παιδιά, ενώ στο επόμενο διάστημα με τη συνεργασία δυο μη κυβερνητικών οργανώσεων θα γίνουν σε ακόμη 100 παιδιά.

Πρόκειται για ανασφάλιστα παιδιά, που εμβολιάζονται με τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού. Ο πρώτος εμβολιασμός έγινε στο κοινωνικό ιατρείο της δημοτικής ενότητας Πολίχνης στο τέλος του προηγούμενου μήνα από εθελοντές γιατρούς.

ZENITH