Skip to main content

Θέρμη: «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»

Η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης «Θεάτρου Όραμα» παρουσιάζει το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα».
Η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης «Θεάτρου Όραμα» παρουσιάζει το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» το Σάββατο 28 και την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης στις 20.30.

«Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», το τελευταίο θεατρικό έργο του ισπανού ποιητή  Federico Garcia Lorca, παρουσιάζεται από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης «Θεάτρου Όραμα». 

Το έργο περιγράφει τα γεγονότα κατά την περίοδο πένθους σε ένα σπίτι στην Ανδαλουσία. Μετά το θάνατο του δεύτερου συζύγου της, η Μπερνάρντα Άλμπα γίνεται τυραννική με τις πέντε κόρες της, που σπάνια είχαν οποιαδήποτε επαφή με το άλλο φύλλο. Επιβάλλει πένθος 8 χρόνων και τον εγκλεισμό τους μέσα στο σπίτι.
Η Ανγκούστιας, η μεγαλύτερη κόρη της Μπερνάρντα από τον πρώτο της γάμο, κληρονομεί την περιουσία του πατέρα της κι έτσι προσελκύει το ενδιαφέρον ενός μνηστήρα, του Πέπε Ρομάνο. Τον Πέπε όμως ποθούν κι η Αδέλα, η μικρότερη κόρη, που αρνείται να υποταχθεί στη μητέρα της και συνάπτει ερωτική σχέση μαζί του.
Το έργο επικεντρώνεται στα ζητήματα της καταπίεσης, του συμβιβασμού του πάθους και την επιρροή των ανδρών στις γυναίκες.

Το έργο περιγράφεται από τον ίδιο τον ποιητή ως «δράμα ανδαλουσιανού ερωτισμού» με φόντο τη σκληρή ζωή των γυναικών στα ορεινά χωριά της Ισπανίας.

«Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα», παρά την καθάρια ισπανική του ιθαγένεια, είναι ταυτόχρονα οικουμενικό έργο, καθώς αντανακλά ένα από τα δραματικών έως τραγικών συνεπειών συμπλέγματα παθογένειας των απανταχού ταξικών κοινωνιών. Το σύμπλεγμα, που επιβάλει την εξουσία του ταξικά και θεσμικά δυνατότερου επί του αδυνάτου και τους κανόνες και ρόλους των παραγωγικών δυνάμεων μιας κοινωνίας.

ZENITH