Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αγανάκτηση για τα... φουγάρα σε μπαρ και καφετέριες

Η καταπάτηση του αντικαπνιστικού νόμου δημιούργησε κίνημα στο Facebook. Τι δηλώνουν καταστηματάρχες που τηρούν το νόμο και η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας .

Της Έλσας Κυμουρτζή

Σε απόγνωση φαίνεται πως έχουν φθάσει οι μη καπνιστές της Θεσσαλονίκης με τα καταστήματα της πόλης που δεν τηρούν τον αντικαπνιστικό νόμο.

Οι απελπισμένοι πολίτες προχώρησαν στην δημιουργία μιας σελίδας στο Facebook με το όνομα «Non smoking Cafes- Bars – Restaurants in Thessaloniki» στην οποία δημοσιεύονται τα μαγαζιά που τηρούν τον αντικαπνιστικό νόμο.

Η σελίδα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει σε λιγότερο από ένα μήνα πάνω από 3.300 φίλους οι οποίοι με αγανάκτηση σχολιάζουν πως δεν αντέχουν άλλο από τη μη εφαρμογή του νόμου.

Στην πόλη του καφέ, όπως πολλές φορές αποκαλείται η Θεσσαλονίκη, με τις 2.500 χιλιάδες καφετέριες μόνο στον κεντρικό δήμο, λιγότερες από τις μισές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, τηρούν τον αντικαπνιστικό νόμο.
 
Τα καταστήματα που εφαρμόζουν το αντικαπνιστικό μέτρο είναι κυρίως patisserie και εστιατόρια, σαφώς λιγότερες καφετέριες και ελάχιστα μπαρ.

Η Voria.gr επικοινώνησε με τρεις υπεύθυνους καταστημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που τηρούν τον νόμο από την πρώτη στιγμή, οι οποίοι επιβεβαίωσαν πως εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον δεν έχουν γίνει έλεγχοι στα μαγαζιά τους.

«Στην αρχή οι αντιδράσεις των πολιτών ήταν πιο έντονες, και όσοι καπνίζαν πολλές φορές έφευγαν. Πλέον ο κόσμος έχει εκπαιδευτεί και δεν έχει κανένα πρόβλημα με την απαγόρευση του καπνίσματος» δήλωσε ο Ιωάννης Καπετανάκης υπεύθυνος του καταστήματος Estella που βρίσκεται στην οδό Παύλου Μελά.

Τα λεγόμενα του κ. Καπετανάκη επιβεβαίωσε και ο Ηλίας Δημήτριος υπεύθυνος του Spoon Thessaloniki το οποίο βρίσκεται στην ίδια οδό.

«Ο αντικαπνιστικός νόμος είναι θέμα καθαριότητας. Είναι δύσκολο σε μαγαζιά που σερβίρουν φαγητό να μην τον τηρήσουμε και φυσικά δεν έχουμε χάσει πελατεία από την εφαρμογή του» συμπλήρωσε ο κ. Δημήτριος.
 
Τέλος σε επικοινωνία  που είχαμε με τον κ. Ιωάννη Κέδε υπεύθυνο του καταστήματος Vogatsikou3, στην οδό Βογατσικού, ίσως του μοναδικού μπαρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που τηρεί τον αντικαπνιστικό νόμο μας είπε πως «το υγειονομικό εμφανίστηκε μόνο όταν άνοιξε το μαγαζί πριν από περίπου 11 μήνες».

«Εμείς ανοίξαμε το μαγαζί με πρότυπο αυτά του εξωτερικού όπου εκεί δεν επιτρέπεται το κάπνισμα. Τον νόμο τον τηρούμε πιστά και δεν υποχωρούμε καθόλου» τόνισε ο κ. Κέδες,

Από την μεριά της η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας Αγαθαγγελίδου Ευαγγελία, υποστήριξε πως έλεγχοι γίνονται σε συνεργασία της Περιφέρειας με την Αστυνομία δύο φορές την εβδομάδα.

«Το πρόστιμο κυμαίνεται από 600 ευρώ και αν δεν συμμορφωθεί ο καταστηματάρχης κάθε φορά το πρόστιμο μεγαλώνει» τόνισε η κ.  Αγαθαγγελίδου η οποία σημείωσε πως μόνο η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει μόνη της Ελέγχους.

Βέβαια, σύμφωνα με την Επόπτρια Δημόσιας Υγείας, κατά την διάρκεια των αστυνομικών ελέγχων τα πρόστιμα για τον αντικαπνιστικό νόμο δεν είναι τόσο συχνά.

ZENITH