Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αθώοι οι τρεις για την επίθεση στον Γερμανό πρόξενο

Αθωώθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης οι δύο δημοτικοί υπάλληλοι και ο δάσκαλος για το επεισόδιο εις βάρος του Γερμανού πρόξενου, έξω από τη ΔΕΘ.

του Βασίλη Παπαναστασούλη

Αθώους έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τους τρεις κατηγορούμενους, δύο δημοτικούς υπαλλήλους και έναν δάσκαλο, για το επεισόδιο εις βάρος του Γερμανού πρόξενου, έξω από τη ΔΕΘ στις 15 Νοεμβρίου του 2012. Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα για αθώωση των κατηγορουμένων για τα αδικήματα της παράνομης βίας και της διατάραξης της κοινής ειρήνης.

Στο άκουσμα της απόφασης αλληλέγγυοι προς τους κατηγορούμενους, που γέμισαν την αίθουσα του δικαστηρίου, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και επευφημίες, ενώ έξω από το δικαστικό μέγαρο έχει αναρτηθεί από το πρωί πανό που γράφει «όχι στην ποινικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος» και υπογράφεται από συλλόγους δημοτικών και δημοσίων υπαλλήλων της Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται πως δήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους τρεις κατηγορούμενους εξέδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ.Κατρούγκαλος, οι βουλευτές Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Χαραλαμπίδου, Γ.Αμανατίδης και Τ.Μηταφίδης, 550 συνδικαλιστές από όλη τη χώρα, καθώς και βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Νοεμβρίου 2012 εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, αντιδρώντας στις δηλώσεις Φούχτελ για τους Έλληνες εργαζομένους, εισέβαλαν από αφύλαχτο σημείο μέσα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ και επιτέθηκαν σε γερμανική αντιπροσωπεία, η οποία μετέβαινε στο περίπτερο «8» για τις εργασίες της τρίτης ελληνογερμανικής συνέλευσης.

Προηγήθηκε ανθρωποκυνηγητό με δυνάμεις των ΜΑΤ, καθώς οι διαδηλωτές έτρεχαν από περίπτερο σε περίπτερο για να μπορέσουν να περάσουν στο χώρο της Συνέλευσης. Στην μεγάλη ένταση που επικράτησε, είχε προπηλακιστεί ο Γερμανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Βόλφγκανγκ Χέλσερ Ομπερμάϊερ.

Στις καταθέσεις τους οι τρεις κατηγορούμενοι αρνήθηκαν ότι επιτέθηκαν στον Γερμανό πρόξενο, αναφέροντας πως πήγαν στο σημείο για να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικές λιτότητας και την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. «Διαδηλώσαμε γιατί αντιμετωπίζαμε το φάσμα της ανεργίας. Δεν τον άγγιξα, του είπα απλά "ουστ από εδώ"», είπε ο ένας από τους δύο δημοτικούς υπαλλήλους, ενώ ο άλλος, που κατηγορούνταν ότι πέταξε ποτήρι καφέ, σημείωσε ότι «πήγα για να διαμαρτυρηθώ, είχα τον καφέ στο χέρι, με έσπρωξαν και μου έφυγε». Από την πλευρά του ο δάσκαλος ανέφερε: «συμμετείχα στη συγκέντρωση, φωνάζαμε συνθήματα γιατί κινδυνεύαμε να απολυθούμε, την ώρα που ο Φούχτελ μας έλεγε ότι δεν αξίζουμε», ενώ αναφέρθηκε και στο περιστατικό της σύλληψής του, εντός του σχολείου όπου εργαζόταν.

ZENITH