Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελέας για αφορολόγητα σκάφη και καρτέλ υγραερίου

Προκαταρκτικές έρευνες για δύο υποθέσεις που αφορούν αφορολόγητα σκάφη και καταγγελία για καρτέλ υγραερίου στη Θεσσαλονίκη, διέταξε ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης.

του Βασίλη Παπαναστασούλη

Ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Λάμπρος Τσόγκας παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικών ερευνών για δύο υποθέσεις που αφορούν αφορολόγητα σκάφη και καρτέλ υγραερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη περίπτωση  ο εισαγγελέας ανέθεσε την έρευνα σε πταισματοδίκη για να διακριβωθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της "απάτης" εις βάρος ιδιοκτητών σκαφών που είχαν δηλώσει "ακινησία" για να να αποφύγουν την φορολόγηση.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν από την εφορία στις λιμενικές αρχές που πραγματοποίησαν διασταυρωτικούς ελέγχους και να εξακριβώσουν αν αληθεύουν οι συγκεκριμένες φορολογικές δηλώσεις.

Από το Λιμεναρχείο Ν. Μηχανιώνας αναφέρθηκαν 13 περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκε ότι τα σκάφη δεν ήταν ακινητοποιημένα, αλλά αντίθετα πραγματοποιούσαν πλόες στη θάλασσα. Ο πταισματοδίκης καλείται να πάρει μαρτυρικές καταθέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους.

Στη δεύτερη περίπτωση, υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά από ιδιώτη ο οποίος παρατήρησε ότι τιμές του υγραερίου στα πρατήρια καυσίμων της Θεσσαλονίκης είναι αυξημένες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα όπου βρίσκονται στα ίδια επίπεδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο εισαγγελέας ανέθεσε την έρευνα στο τμήμα οικονομικών εγκλημάτων της ΕΛΑΣ για να διακριβωθεί αν ευσταθεί η καταγγελία και αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της "εναρμονισμένης πρακτικής που συνιστά μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος του ελεύθερου ανταγωνισμού".      

ZENITH