Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παραγγελία για πάταξη του παρεμπορίου

Ασφυκτική η κατάσταση για πεζούς, ανάπηρους και μητέρες με ανήλικα παιδιά στο κέντρο της πόλης. Εντατικοποίηση των ελέγχων ζητεί η εισαγγελία

του Βασίλη Παπαναστασούλη

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Σύρμω Κακάλη παρήγγειλε στην αστυνομία την  εντατικοποίηση των ελέγχων για την πάταξη του παρεμπορίου.  Η έγγραφη παραγγελία διαβιβάστηκε  στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και αφορά κυρίως τις περιοχές του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης, όπου καταγράφεται  το φαινόμενο καθώς υπάρχει μεγαλύτερη διέλευση των πολιτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πλακόστρωτο της παλιάς παραλίας. Κυρίως τα Σαββατοκύριακα, οι μικροπωλητές αναπτύσσουν αυτοσχέδιους πάγκους εκθέτοντας διάφορα αντικείμενα, ενώ στον ίδιο χώρο συνωστίζονται οι ποδηλάτες που χρησιμοποιούν τη λωρίδα κυκλοφορίας για τα ποδήλατα και φυσικά οι πεζοί που δυσκολεύονται  να περπατήσουν  δίπλα στη θάλασσα.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην οδό Τσιμισκή, όπου πλανόδιοι πωλητές απλώνουν σεντόνια με αντικείμενα προς πώληση, πάνω στο πεζοδρόμιο, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των καταστημάτων. Η κατάσταση δυσχεραίνει τη κίνηση των πεζών αλλά το πρόβλημα είναι εντονότερο  για τους ανάπηρους και τις μητέρες με ανήλικα παιδιά, που χρησιμοποιούν  καρότσια, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία.

Να σημειωθεί ότι η αστυνομία σε τακτά χρονικά διαστήματα  πραγματοποιεί σχετικούς ελέγχους σε περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπως ανακοινώνει στον Τύπο.

Παρ' όλα αυτά το παρεμπόριο εξακολουθεί να υφίσταται, ειδικά μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, και η εισαγγελέας ζητεί την εντατικοποίηση των ελέγχων και των συλλήψεων  για τη λύση του προβλήματος.  

ZENITH