Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Επιφυλακτικοί οι πρυτάνεις για τις κυβερνητικές εξαγγελίε

Τι αναφέρουν στη Voria.gr οι πρυτάνεις του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ και ο πρόεδρος του ΑΤΕΙΘ για τις επικείμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

της Σοφίας Παπαμαυρουδή

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι πρυτάνεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης τις εξαγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη, για δραστικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κουράκης προανήγγειλε ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα πανεπιστήμια οι λεγόμενοι «αιώνιοι» φοιτητές, καθώς θα καταργηθεί ο νόμος που ορίζει την διαγραφή τους. Ακόμη, οι μετεγγραφές σε κάθε περίπτωση θα διευκολύνονται έτσι ώστε να μπορούν να σπουδάσουν πιο εύκολα οι νέοι και οι νέες, οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που απομακρύνθηκαν με το μέτρο της διαθεσιμότητας θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, ενώ θα καταργηθεί το ένα σύγγραμμα στα πανεπιστήμια και οι φοιτητές, σύμφωνα με την κυβερνητική δέσμευση, θα έχουν πρόσβαση με αξιόπιστο τρόπο στις «ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες».

Οι πρυτάνεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αλλά και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, μιλώντας στη Voria.gr, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τις αλλαγές, τονίζοντας ότι εάν δεν εφαμοστούν προσεκτικά, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα ιδρύματα.

ΑΠΘ
Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, σε ό,τι αφορά την επιστροφή των αιώνιων φοιτητών, δήλωσε ότι είναι επιφυλακτικός και τόνισε ότι πρέπει να δει πρώτα πώς θα νομοθετηθούν οι αλλαγές.

«Το ΑΠΘ θα σταθεί δίπλα σε κάποιον φοιτητή που θέλει να ολοκληρώσει τις σπουδές του, αλλά αναγνωρίζω ότι υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες απλά αδιαφορούν και δεν επιθυμούν να πάρουν πτυχίο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μήτκας.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ βλέπει θετικά την επιστροφή των διοικητικών υπαλλήλων που απομακρύνθηκαν υπογραμμίζοντας ότι το ίδρυμα θα επωφεληθεί από αυτή την απόφαση: «Περιμένουμε εδώ και καιρό την επιστροφή των διοικητικών και θα ήταν ένα από τα ευχάριστα πράγματα που θα συνέβαινε στο πανεπιστήμιο αυτή τη στιγμή», τονίζει

Σχετικά με τη διευκόλυνση στις μετεγγραφές, ο κ. Μήτκας εμφανίζεται επίσης επιφυλακτικός. «Από τον περασμένο Νοέμβριο το έχω πει σε όλους τους τόνους: Θεωρώ ότι η φετινή διαδικασία ήταν καταστροφική για τα πανεπιστήμια και ειδικά για το ΑΠΘ. Ελπίζω ο νέος υπουργός να βρει έναν τρόπο ο οποίος δεν θα πλήττει τα κεντρικά πανεπιστήμια και δεν θα αποψιλώνει τα περιφερειακά», εξήγησε χαρακτηριστικά.

ΠΑΜΑΚ
Της ίδιας άποψης αναφορικά με την επιστροφή των αιώνιων φοιτητών είναι και ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Αχιλλέας Ζαπράνης, ο οποίος δηλώνει ότι πρέπει να δοθεί χρόνος προκειμένου ο υπουργός να ανακοινώσει την ολοκληρωμένη απόφαση.

«Δεν βρίσκω καμιά σκοπιμότητα στο να γυρίσει ένας συνομήλικός μου, προκειμένου να πάρει ένα πτυχίο, για το οποιο δεν ενδιαφέρεται», αναφέρει, τονίζονας ότι δεν υποστηρίζει την ολική επιστροφή των αιώνιων φοιτητών. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, είναι ευπρόσδεκτοι οι φοιτητές που προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και τους έχουν απομείνει μόνο λίγα μαθήματα.

Αναφορικά με τους διοικητικούς υπαλλήλους, ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ ανέφερε ότι το Ίδρυμα δεν είχε ποτέ πρόβλημα με τους υπαλλήλους του, ωστόσο το βλέπει ως θετική εξέλιξή.

Τέλο, για τις μετεγγραφές, ο κ. Ζαπρανης δηλώνει ότι «αν το υπουργείο αναφέρεται στη διαδικασία, τότε αυτό είναι προφανώς ευχάριστο και θα διευκολύνει πολλά παιδιά, ωστόσο, εάν αφορά τον αριθμό των φοιτητών που θα μπορούν να πάρουν μετεγγραφή, τότε θα δημιουργήσει προβλήματα στα ιδρύματα».

ΑΤΕΙΘ
Ο πρόεδρος του ΑΤΕΙΘ Κωνσταντίνος Βαρσαμίδης χαρακτηρίζει ως σύνηθες το φαινόμενο να υπάρχουν αλλαγές στην Παιδεία κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση ή η ηγεσία του υπουγείου.

Σε ό,τι αφορά τις διαγραφές των φοιτητών, σύμφωνα με τον ίδιο, το ΑΤΕΙΘ δεν προβλέπει τη διαγραφή των φοιτητών. «Σίγουρα θα ήθελα υπό προυποθέσεις, κοινωνικές και οικονομικές, οι φοιτητές να μπορούν να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους. Δεν είναι και κάτι κακό,  εκτός βέβαια από αυτούς που δεν ενδιαφέρονται πλέον. Οπότε μιά ουσιαστική, αλλά όχι ολική επιστροφή των αιώνιων φοιτητών, τη βρίσκω θετική», υπογραμμίζει.

Αναφορικά με τους διοικητικούς υπαλλήλους, ο κ. Βαρσαμίδης σημειώνει πως ζητούμενο δεν είναι απλώς αυτοί να επιστρέψουν, αλλά πρέπει επίσης να ενισχυθούν και τα κονδύλια.

Όπως υποστηρίζει, το ίδρυμα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, καθώς οι υφιστάμενοι υπάλληλοι αναγκάζονται να εργάζονται τριπλάσιο ωράριο, ενώ το ΑΤΕΙΘ χρειάζεται περίπου 230 μόνιμους υπαλλήλους για να μη βάλει λουκέτο.

«Πόσο θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση; Εάν υπάρχουν συνέχεια συνταξιοδοτήσεις και το ωράριο παραμένει το ίδιο, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν θα αντέξουμε», προειδοποιεί ο κ. Βαρσαμίδης.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΑΤΕΙΘ διαβεβαιώνει ότι το ίδρυμα είναι πάντα πρόθυμο και ανοιχτό για οποιαδήποτε εποικοδομητική αλλαγή, εφόσον αυτή γίνεται στο πλαίσιο της λογικής και όχι του εντυπωσιασμού.

ZENITH