Skip to main content

Θεσσαλονίκη: «Επιχείρηση» ανάδειξης των βυζαντινών τειχών Άνω Πόλης

Το επόμενο δεκαήμερο ο δήμος Θεσσαλονίκης αναμένεται να κατεδαφίσει τα επικίνδυνα κτίσματα, ενώ σύμφωνα με μελέτη θα διατηρηθούν άλλα 16 προσφυγικά κτίρια και θα δημιουργηθούν ζώνες πρασίνου.
«Επιχείρηση» για την ανάδειξη των βυζαντινών τειχών στην Άνω Πόλη ξεκινά ο δήμος Θεσσαλονίκης. Το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να κατεδαφιστούν τα επικίνδυνα κτίσματα, ενώ σύμφωνα με μελέτη θα διατηρηθούν άλλα 16 προσφυγικά κτίρια και θα δημιουργηθούν ζώνες πρασίνου.

Τα βυζαντινά τείχη αποτελούν το σπουδαιότερο μνημείο της Θεσσαλονίκης και ο κεντρικός δήμος θέλει να τα αναδείξει, προσελκύοντας περισσότερους επισκέπτες. «Άλλα κτίσματα θα γκρεμιστούν και άλλα θα διατηρηθούν, ως ανάμνηση της παλιάς προσφυγικής γειτονιάς της Άνω Πόλης. Ο δήμος Θεσσαλονίκης συνεχίζει το έργο της ανάπλασης και ανάδειξης των βυζαντινών τειχών», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.

Από τη μελέτη προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διαμόρφωση ενός πλέγματος διαδρόμων, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να περπατούν πλάι στο μνημείο, αλλά και να περιδιαβαίνουν ανάμεσα στα παλιά προσφυγικά κτίσματα. Επίσης, θα οργανωθούν χώροι στάσης για ανάπαυση και παιδικές χαρές, ενώ το μνημείο των βυζαντινών τειχών θα φωτίζεται με προβολείς.

Εξάλλου, σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, παρέστη στην κατεδάφιση αυθαίρετου κτίσματος σε οικόπεδο, που βρίσκεται σε περιοχή της οδού Λαγκαδά. «Αποφασίσαμε να το κατεδαφίσουμε, γιατί υπήρχε κίνδυνος για την ασφάλεια των πολιτών, ενώ αποτελούσε εστία ρύπανσης», πρόσθεσε ο κ. Καρακωστάνογλου.

ZENITH