Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μίνι-εκθέσεις που δίνουν πνοή σε μικρούς επαγγελματίες

Ευρύχωρα και ιστορικά καταστήματα στο κέντρο της πόλης ξαναζωντανεύουν, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς επαγγελματίες και καλλιτέχνες να εκθέσουν τα προϊόντα τους.
της Έλσας Κυμουρτζή
 
Ανάσα σε καλλιτέχνες και καταστηματάρχες που χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση και δεν έχουν το κεφάλαιο είτε για να προωθήσουν τα προϊόντα τους είτε για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση δίνει ένα νέο project που ξεκίνησε πριν από ένα περίπου χρόνο στη Θεσσαλονίκη.
 
Ευρύχωρα και ιστορικά καταστήματα, όπως ο πρώην Λαμπρόπουλος, ξαναζωντανεύουν, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς επαγγελματίες να νοικιάσουν ένα μέρος του χώρου για να εκθέσουν τα προϊόντα τους.
 
Πίσω από την ιδέα βρίσκεται ο Σόλων Τσιντσόγλου, ο οποίος παλαιότερα ασχολείτο με εικαστικές εκθέσεις. Πλέον νοικιάζει ο ίδιος καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια παραχωρεί, έναντι ανταγωνιστικών μισθωμάτων, σημεία του χώρου σε επαγγελματίες.
 
Ο κ. Τσιντσόγλου εξήγησε μιλώντας στη Voria.gr πως πρόκειται «για έναν εκθεσιακό χώρο που λειτουργεί σαν ένα μικρό εμπορικό κέντρο, χωρίς καταστήματα και για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Στον χώρο έρχονται κυρίως καλλιτέχνες, όπως δημιουργοί κοσμημάτων, αλλά και επαγγελματίες οι οποίοι νοικιάζουν ένα συγκεκριμένο μέρος».
 
Φυσικά ο χώρος έχει κάποιους κανόνες, όπως το να είναι όλοι οι επιχειρηματίες νόμιμοι και τα έπιπλά τους να ταιριάζουν αρμονικά στον χώρο. Επιπλέον, μέσα στο μίσθωμα περιλαμβάνονται και κάποια προνόμια, όπως η καθαριότητα και το ρεύμα.
 
«Πριν από ένα χρόνο ξεκινήσαμε στο πρώην κατάστημα του Λαμπρόπουλου με περίπου 25 επιχειρηματίες, ενώ αργότερα εκεί έγινε και το μπαζάρ βιβλίου. Μάλιστα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είχαμε το περίπτερο 16 με 136 συμμετοχές» σημείωσε ο κ. Τσιντσόγλου.
 
 
Συνήθως οι χώροι νοικιάζονται από καλλιτέχνες και από επαγγελματίες με βιολογικά προϊόντα ενώ αξιοποιείται κατά βάση από όσους δεν έχουν χρήματα να ανοίξουν κάποιο μαγαζί και θέλουν να προωθήσουν την δουλειά τους. Μάλιστα, ο κ. Τσιντσόγλου σκέφτεται να επεκτείνει το νέο του εγχείρημα.
 
«Σίγουρα θα ανοίξουμε και άλλο κατάστημα μέσα στο επόμενο διάστημα, στο κέντρο γιατί βολεύει τους περισσότερους. Μέσα στα επόμενα χρόνια στοχεύουμε να πάμε και σε άλλες πόλεις» πρόσθεσε ο κ. Τσιντσόγλου όπου αυτή την στιγμή έχει ανοίξει την έκθεση «art in box»  που βρίσκεται στην Εγνατία στο παλιό κτήριο της Fena.
 
Η έκθεση ξεκίνησε στις 22 Δεκεμβρίου και θα διαρκούσε έως τις 22 Ιανουαρίου αλλά λόγω της μεγάλης απήχησής της παίρνει παράταση έως και τις 28 Φεβρουαρίου.
 
Τα λεγόμενα του κ. Τσιντσόγλου επιβεβαίωσε και η επιχειρηματίας Μαρία Μπαμπάλα που έχει ένα μικρό συνοικιακό κατάστημα με ενδύματα στην Τούμπα και συμμετέχει στην έκθεση.
 
«Εγώ ακολουθώ τις εκθέσεις εδώ και εννέα μήνες περίπου και έχω μείνει πολύ ευχαριστημένη. Όλα είναι νόμιμα και μου δίνεται η ευκαιρία να προωθήσω την επιχείρηση μου που δεν είναι  γνωστή»  είπε η κ. Μπαμπάλα.
 
Όπως τόνισε τέλος η κ. Μπαμπάλα όσοι έρχονται στην έκθεση είναι επιχειρηματίες και βιοτέχνες οι οποίοι δυσκολεύονται να προωθήσουν τα προϊόντα τους.
 
Business Story
Off

ZENITH