Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Να αποσυρθεί ο νόμος για τις Κυριακές ζητούν έμποροι και υπάλληλοι

Να μείνει πιστή στις προεκλογικές δεσμεύσεις της καλεί την κυβέρνηση ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης - Μικρό καλάθι για τη νέα κυβέρνηση και τον κατώτατο μισθό από την Ένωση Εμποροϋπαλλήλων.

του Αλέξανδρου Μητάκη

mitakis@voria.gr

Την άμεση απόσυρση του νόμου για την κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων ζητεί από τη νέα κυβέρνηση ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης. Όπως λένε έμποροι και εμποροϋπάλληλοι, πρόκειται για ένα μέτρο που όχι μόνο δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά αντίθετα γονάτισε τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, αλλά και τους εργαζόμενους.

«Η σημερινή κυβέρνηση, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ήταν εναντίον της λειτουργίας των καταστημάτων 52 Κυριακές του. Ελπίζουμε να μείνει πιστή στις θέσεις και τις δεσμεύσεις της και να καταργήσει ένα μέτρο που δυστυχώς δεν πρόσφερε τίποτα στην ανάπτυξη του κλάδου του εμπορίου», δηλώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης.

Ο ίδιος υπογραμμίζει την ανάγκη να βρεθεί λύση στο θέμα της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με το άνοιγμα της κάνουλας των τραπεζών, ενώ επαναφέρει το αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας για πάγωμα των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία. «Τα προβλήματα λιμνάζουν επί πέντε χρόνια, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, η κατάσταση στην αγορά από κακή θα γίνει τραγική. Καλούμε τη νέα κυβέρνηση να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις», τονίζει.

Να καθιερωθεί με νόμο η Κυριακάτικη αργία ζητεί από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου. «Οι μικροί και μεσαίοι έμποροι δεν θέλουν όλες τις Κυριακές, αλλά ορισμένες. Εμείς λέμε “ποτέ εργασία την Κυριακή”. Δεν φέρνει ανάπτυξη στην αγορά η λειτουργία της Κυριακές, αλλά βοηθάει μόνο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους», λέει χαρακτηριστικά.

Η ίδια προτάσσει ως μείζον πρόβλημα των εργαζομένων, που πρέπει να λυθεί άμεσα, το μισθολογικό καθεστώς που επικρατεί, με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Πάντως, κρατάει μικρό καλάθι για το κατά πόσο η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, όπως έχει δεσμευθεί ο νέος υπουργός Εργασίας, Π.Σκουρλέτης, θα φέρει παραπάνω... ευρώ στην τσέπη των εργαζομένων.

«Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν πολύ χαμηλοί μισθοί, που γίνονται εξευτελιστικοί με τις ελαστικές μορφές εργασίας και το ωρομίσθιο, που είναι πάγια μορφή απασχόλησης στον κλάδο μας. Πρέπει να μπει χέρι στις ελαστικές μορφές εργασίας. Μέσα από εκεί περνάει η αύξηση του μισθού μας. Πολλοί εργαζόμενοι εκβιάζονται από τον εργοδότη για να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις κάτω από τον κατώτατο μισθό. Ακόμη και αν αυξηθεί στα 751 ευρώ, στην πράξη δεν θα φέρει ριζική αλλαγή στο μισθολογικό καθεστώς για πολλούς υπαλλήλους, κυρίως νέους, του εμπορίου», σημειώνει, ενώ καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να διεκδικούν τα αιτήματά τους.

ZENITH