Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι τράπεζες χτυπούν ξανά τις πόρτες των κτηματομεσιτών

Ποιος ο αριθμός των μεταβιβάσεων κατοικιών το 2014, σύμφωνα με στοιχεία του υποθηκοφυλακείου Θεσσαλονίκης.
 της Άννης Καρολίδου
 
Την πόρτα των μεσιτών άρχισαν να κτυπούν ξανά οι τράπεζες, μετά από πολύ καιρό, δηλώνοντας έτοιμες να παρουσιάσουν τα χρηματοδοτικά τους προγράμματα για την αγορά ακινήτων και την ενεργοποίηση συμβάσεων με κτηματομεσίτες. 
 
Τα σημάδια αυτά είναι ενθαρρυντικά γιατί δίχως την αναθέρμανση της στεγαστικής πίστης, πολύ δύσκολα θα πάρει μπρος η αγορά ακινήτων και δη η αγορά κατοικίας, αφού την περίοδο αυτή, η οικονομική κρίση έχει αφήσει στα αζήτητα επαγγελματικούς χώρους, βιομηχανοστάσια αλλά και γραφεία. 
 
Όπως έχει ήδη καταγραφεί, στην περιοχή της περιοχής πρωτεύουσας υπήρξε και εντός του 2014, κάποια μικρή τόνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, αλλά στη Θεσσαλονίκη  η αγορά δεν έδωσε ενθαρρυντικά μηνύματα. 
 
Σύμφωνα με στοιχεία του υποθηκοφυλακείου Θεσσαλονίκης,  οι μεταβιβάσεις οι μη χαριστικές (δηλαδή εξαιρουμένων δωρεών και γονικών παροχών) ήταν περί τις 2.000, όσες δηλαδή και την προηγούμενη χρονιά. Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες μεταβιβάσεις που έγιναν αφορούν την αγορά κατοικίας, καθώς στην επαγγελματική στέγη κυριαρχούν οι μισθώσεις. 
 
Η αγορά κατοικίας έχει καθηλωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα γιατί ακριβώς είχαν κλείσει οι στρόφιγγες από πλευράς τραπεζών. Δεν είναι τυχαίο ότι έρευνα που έγινε από εκτιμητές του κλάδου της κτηματαγοράς, σε πανελλαδικό επίπεδο, κατέδειξε ότι το 80% των κατοικιών που αποκτήθηκαν αγοράστηκαν στο 100% με μετρητά. 
 
Η τροφοδότηση λοιπόν της στεγαστικής πίστης με υψηλότερους πόρους, είναι αυτή που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει την πορεία της αγοράς κατοικίας και ειδικότερα της αγοράς πρώτης κατοικίας, αφού η αγορά της εξοχικής μπορεί να ελπίζει σε ενδιαφερόμενους από χώρες της Ευρώπης αλλά και τρίτες χώρες.

ZENITH