Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πιλοτικά δικαστήρια για αποτελεσματικότερη Δικαιοσύνη

Σε ποια δικαστήρια θα υλοποιηθεί το πιλοτικό πρόγραμμα - Γιατί επελέγη η Θεσσαλονίκη - Σε εφαρμογή οι καλύτερες πρακτικές της ΕΕ.

του Βασίλη Παπαναστασούλη

Στο Πολιτικό και Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης πρόκειται να εφαρμοστεί ένα ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα για την καλύτερη απονομή της Δικαιοσύνης. Η επιλογή έγινε από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ), που αποτελεί όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την εξεύρεση λύσεων για τη διακίνηση αποφάσεων και τη βελτίωση του δικαστικού συστήματος.

Σύμφωνα με τη σχετική οδηγία, η CEPEJ δημιούργησε ένα δίκτυο πιλοτικών -δικαστηρίων από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να υποστηρίξει τις δραστηριότητες τους, μέσω της καλύτερης κατανόησης, της καθημερινής λειτουργίας τους, καθώς και για να προβάλλει τις βέλτιστες πρακτικές που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν στους φορείς χάραξης πολιτικής στα ευρωπαϊκά κράτη, προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος.

Σ' αυτό το πλαίσιο, τα δικαστήρια του δικτύου θα είναι αποδέκτες των καλύτερων πρακτικών της Ευρώπης. Καλούνται να διαδίδουν σχετικές πληροφορίες και ειδικά μέτρα που προτείνονται από την CEPEJ, στα εθνικά τους δίκτυα, να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους, στοχεύοντας στην αποτελεσματικότερη απονομή της Δικαιοσύνης.

Η πρόταση για την επιλογή των δύο πρωτοδικείων έγινε από τον σύμβουλο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Μιχάλη Πικραμένο, γενικό διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστών Θεσσαλονίκης, ενώ την υλοποίηση του προγράμματος ανέλαβαν ο πρόεδρος του Πολιτικού Πρωτοδικείου Νικόλαος Βόκας και η πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σεβαστή Μελετλίδου.

Ο λόγος της επιλογής είναι ο εξής: Τα παραπάνω δικαστήρια δεν ούτε μικρά αλλά ούτε "χαοτικά"  (όπως  τα δικαστήρια της Αθήνας), θεωρούνται ευκίνητα και ευέλικτα καθώς διαθέτουν ένα καλό μηχανογραφικό αρχείο έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει το πιλοτικό πρόγραμμα.

Στο Πολιτικό Πρωτοδικείο το πρόγραμμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται, πιθανότατα, με το νέο δικαστικό έτος, από τον Σεπτέμβριο 2015 έως τις αρχές του 2016. Αυτό θα γίνει με την ολοκλήρωση του μηχανογραφικού συστήματος  για τη διαχείριση των υποθέσεων πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης.

Μηχανογραφικό σύστημα

Στις 21 Ιουλίου 2014 υπογράφηκε σύμβαση, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαράλαμπο Αθανασίου και  από την ένωση εταιρειών « Intrasoft International-Altec Integration ΑΕ-Quality&Reliability ΑΕ». Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ", στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, από το ΕΤΠΑ και από Εθνικούς Πόρους.

Οι βασικοί στόχοι του έργου είναι:

     - Η ηλεκτρονικοποίηση της ροής της ποινικής και πολιτικής διαδικασίας. Για το σκοπό αυτό θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα περιλαμβάνει επιμέρους εφαρμογές (υπό-συστήματα) για την υποστήριξη της επιχειρησιακής λειτουργίας των μονάδων όλων των βαθμίδων των δικαστηρίων που εμπλέκονται στη ροή κάθε δικαστικής υπόθεσης (Ποινικής και Πολιτικής)
    - Η εισαγωγή ομογενοποιημένου πληροφοριακού περιβάλλοντος για τα ελληνικά δικαστήρια που είναι επιφορτισμένα με τις ποινικές και αστικές υποθέσεις η οποία θα αναβαθμίσει την ποιότητα και την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης.
  -  Η εξασφάλιση των προϋποθέσεων διαλειτουργικότητας με τα συστήματα άλλων φορέων του Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ΟΣΔΔΥ - ΠΠ θα υποστηρίξει τις διαδικασίες (σε πρώτη φάση) στους παρακάτω δικαστικούς φορείς Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Χαλκίδας, οι οποίοι εμπλέκονται στη ροή μιας δικαστικής υπόθεσης:    Ειρηνοδικεία – Πταισματοδικεία,   Πρωτοδικεία – Εισαγγελίες Πρωτοδικών,   Εφετεία – Εισαγγελίες Εφετών,   Άρειος Πάγος – Εισαγγελία Αρείου Πάγου.Στη συνέχεια θα επεκταθεί στα δικαστήρια όλης  χώρας.


Στο πλαίσιο του έργου, ο Ανάδοχος καλείται να αναπτύξει ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα καλύπτει τις ακόλουθες λειτουργικές περιοχές:

  •    Διαχείριση δικαστικών υποθέσεων και ροών εργασίας
  •    Ηλεκτρονική παραλαβή δικογράφων,
  •    Ηλεκτρονική παραλαβή αιτήσεων και αποστολή απαντήσεων
  •  Σύνταξη, έλεγχος και διακίνηση εγγράφων
  •  Δημοσίευση ηλεκτρονικού πινακίου
  •  Παρακολούθηση πορείας υποθέσεων
  •  Υπηρεσίες δημόσιας διοίκησης όπως τήρηση μητρώων και έκδοση πιστοποιητικών
  •  Απομακρυσμένη πρόσβαση σε κατάλληλα εξουσιοδοτημένους χρήστες (Δικαστές) όπου αυτό είναι εφικτό, και σε συνάρτηση πάντα με τους περιορισμούς ασφαλείας που θέτει το Δημόσιο Δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ.

ZENITH