Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πολικό ψύχος έφεραν οι εκλογές στην κτηματαγορά

Μούδιασμα και παγωμάρα στον χώρο των ακινήτων τον τελευταίο μήνα. Ερωτηματικά για τις προεκλογικές εξαγγελίες - Για «κακό» 2015 προετοιμάζονται οι μεσίτες, αναγκαίες οι αλλαγές στη φορολογία.

του Αλέξανδρου Μητάκη

mitakis@voria.gr

Σε ακόμα πιο χαμηλές θερμοκρασίες πέφτει η ήδη παγωμένη αγορά των ακινήτων της Θεσσαλονίκης, εν μέσω έντονης αβεβαιότητας για το πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό και οικονομικό τοπίο της χώρας την επομένη των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.

«Δεν κουνιέται φύλλο», είναι η χαρακτηριστική φράση που λένε στη Voria.gr επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την έλλειψη ρευστότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων ως τη μεγαλύτερη τροχοπέδη στις προοπτικές ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων το 2015.

Ανασταλτικά στο όποιο ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες κατοικιών ή επαγγελματικής στέγης λειτουργεί και το αλαλούμ που επικρατεί σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των ακινήτων από τον ΣΥΡΙΖΑ που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι το φαβορί των εκλογών. Οι εξαγγελίες για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για μη πληρωμή των δύο τελευταίων δόσεων, και το θολό τοπίο σχετικά με το αφορολόγητο όριο του νέου Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που εξαγγέλλει η Κουμουνδούρου, κρατούν πίσω τους υποψήφιους αγοραστές, οι οποίοι περιμένουν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

«Έχουν παγώσει τα πάντα στην αγορά τον τελευταίο μήνα. Υπήρξε ένα ενδιαφέρον για αγορά διαμερισμάτων μικρής αξίας, της τάξης των 30.000-80.000 ευρώ το οποίο ωστόσο δεν έχει μεταφραστεί σε πράξεις αγοραπωλησιών. Υπάρχει έντονη αναταραχή στον κόσμο, και κυρίως σε αυτούς που έχουν ρευστότητα και θέλουν να αγοράσουν, λόγω του αβέβαιου περιβάλλοντος που προκάλεσαν οι πρόωρες εκλογές», τονίζει στη Voria.gr ο ιδιοκτήτης της Γεωργάκος Properties (μέλος του δικτύου ΝΙRΕΣ), Κώστας Γεωργάκος.

Από την πλευρά του ο Νίκος Μανομενίδης, πρόεδρος του δικτύου Cerean, βλέπει την αγορά να έχει ισορροπήσει τα τελευταία χρόνια σε ένα κατώτατο σημείο, χωρίς να υπάρχουν προοπτικές βελτίωσης για το τρέχον έτος. «Από τότε που προκηρύχθηκαν εκλογές όλες οι συναλλαγές πάγωσαν. Υπάρχει μούδιασμα και φόβος στον κόσμο, αλλά το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη χρημάτων, που προκύπτει από το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν κλείσει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, το μόνο που κινείται το τελευταίο διάστημα στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης, σε χαμηλά ωστόσο επίπεδα, είναι οι μισθώσεις, τόσο διαμερισμάτων όσο και επαγγελματικών χώρων στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα, όπως υποστηρίζει, όποια και αν είναι η νέα κυβέρνηση, η κατάσταση για φέτος δεν θα αλλάξει, καθώς χρειάζεται τουλάχιστον μία πενταετία για να βελτιωθεί το κλίμα. «Ακίνητα χωρίς τράπεζες δεν υπάρχουν και δεν προβλέπεται να αυξηθεί η τραπεζική χρηματοδότηση από τις τράπεζες ούτε με κυβέρνηση ΝΔ ούτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτα πρέπει να τονωθεί η επιχειρηματικότητα, να αυξηθεί η απασχόληση και μετά από πέντε χρόνια θα μπορέσει να πάρει δάνεια ο κόσμος για να αγοράσει ακίνητα», δηλώνει.

Οι επαγγελματίες στον χώρο των ακινήτων ζητούν επιτακτικά σταθερότητα τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό πεδίο, και κυρίως μια σταθερή και δίκαιη φορολογία. «Πρέπει να σταματήσει η κυβέρνηση – όποια και είναι αυτή - να βλέπει το ακίνητο ως φοροεισπρακτικό μέσο, αλλά ως εργαλείο επενδύσεων», λέει ο κ. Γεωργάκος.

Πάγια αιτήματα των ανθρώπων της αγοράς αποτελούν η μείωση του φόρου μεταβίβασης στα καινούρια ακίνητα, που σήμερα ανέρχεται σε 23%, η κατάργηση του πόθεν έσχες στην αγορά πρώτης κατοικίας για ένα εύλογο διάστημα 1-2 ετών, η μείωση του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα στο 13%, από 23% που είναι σήμερα, όπως και η μείωση των αντικειμενικών αξιών, που είναι κατά τουλάχιστον 50% υψηλότερες από τις εμπορικές αξίες των ακινήτων.

ZENITH