Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πρόγραμμα του δήμου για στέγαση 40 απόρων

Τι προβλέπει το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» του δήμου Θεσσαλονίκης, που υλοποιείται σε συνεργασία με τις ΜΚΟ PRAKSIS και ΑΡΣΙΣ.

O δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις PRAKSIS και ΑΡΣΙΣ υλοποιεί το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» που χρηματοδοτείται από πόρους της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας, του πρώην Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και δει υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με Αρχή Διαχείρισης το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ).

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια ενός έτους και στοχεύει στην άμεση μετάβαση σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης 40 ατόμων ή οικογενειών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα έλλειψης στέγης, μέσω της παροχής υπηρεσιών στέγασης και κοινωνικής φροντίδας. Αποσκοπεί στην ευρύτερη και πληρέστερη αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών μέσω της ένταξης, είτε με τις παροχές που προσφέρει, είτε μέσω της διασύνδεσης με εξειδικευμένους φορείς. Τελικός στόχος είναι η πλήρης αυτονόμηση και επανένταξη στον κοινωνικό ιστό, τουλάχιστον 16 ατόμων, που αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης, μέσω της παροχής υπηρεσιών εργασιακής επανένταξης και της επιστροφής στην αγορά εργασίας ή άλλης εξασφάλισης επαρκούς εισοδήματος (λ.χ. σύνταξη).

Oι ωφελούμενοι έχουν προκύψει έπειτα από κοινωνικές έρευνες από τους καταγεγραμμένους των κοινωνικών δομών του Προγράμματος «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Θεσσαλονίκης» που λειτουργούν στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Οι υπηρεσίες που θα παρασχεθούν στους δικαιούχους του προγράμματος είναι οι παρακάτω:

- Οικονομική ενίσχυση σε σχέση με τη στέγαση, τις οφειλές προς ΔΕΚΟ, τη διατροφή, την ένδυση και την υπόδηση
- Παρακολούθηση οικονομικής διαχείρισης
- Ψυχοκοινωνική στήριξη
- Εργασιακή Συμβουλευτική / Προώθηση στην αγορά εργασίας
- Επιχορηγούμενη εργασιακή επανένταξη
- Διασύνδεση σε δίκτυο υπηρεσιών αναλόγως των αναγκών
- Παραπομπές σε εξειδικευμένες υπηρεσίες

Το συγκεκριμένο σχέδιο αναπτύσσεται συμπληρωματικά στη δράση των οκτώ υφιστάμενων κοινωνικών δομών του Προγράμματος «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας στoν δήμο Θεσσαλονίκης» που λειτουργούν και υλοποιούνται ήδη με τη συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης, της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης PRAKSIS, προκειμένου να ικανοποιηθεί ένα θεμελιώδες αίτημα και δικαίωμα όπως αυτό της ασφαλούς και αξιοπρεπούς κατοικίας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται η εργασιακή συμβουλευτική και η προώθηση στην αγορά εργασίας.

ZENITH