Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στο εδώλιο οι αστυνομικοί που προστάτευαν «φρουτάκια»

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου κάθονται αστυνομικοί και ιδιώτες που εμπλέκονται σε υπόθεση προστασίας καταστημάτων με «φρουτάκια», στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

του Βασίλη Παπαναστασούλη

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου κάθονται αστυνομικοί και ιδιώτες που εμπλέκονται σε υπόθεση προστασίας καταστημάτων με «φρουτάκια», στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι αστυνομικοί ενημέρωναν εγκαίρως ιδιοκτήτες καταστημάτων όπου διεξάγονταν ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια για επικείμενους αστυνομικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα οι παραβάτες να ξεφεύγουν από την τσιμπίδα του νόμου.

Παραπέμφθηκαν να δικαστούν συνολικά 15 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων 10 αστυνομικοί, για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και ηθικής αυτουργίας την κατάχρηση εξουσίας, κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση. Η δίκη ξεκίνησε την Μεγάλη Τετάρτη και διακόπηκε, λόγω παρελεύσεως του ωραρίου, για τις 29 Απριλίου ενώ ήδη εξετάστηκαν ως μάρτυρες τρεις αστυνομικοί.    

Ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας, αστυνομικός της υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας της ΕΛ.ΑΣ, κατέθεσε ότι οι σχετικές πληροφορίες τέθηκαν υπόψη της αστυνομίας το 2007 όταν άγνωστος ενημέρωσε τηλεφωνικά για χρηματισμό αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Καλαμαριάς έτσι ώστε να μην αποδίδουν οι έλεγχοι σε καταστήματα όπου διεξάγονταν τυχερά παιχνίδια.

Οι «αδιάφθοροι» της ΕΛΑΣ διαπίστωσαν ότι σε τουλάχιστον πέντε καταστήματα που φαινομενικά λειτουργούσαν ως καφέ υπήρχε ενημέρωση από την αστυνομία για επικείμενους ελέγχους. «Γινόταν μαζική έξοδος των πελατών , μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, πριν την άφιξη του περιπολικού» ανέφερε επισημαίνοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις παρά τη σφράγιση των καταστημάτων από το δήμο οι ιδιοκτήτες τα άνοιγαν ξανά και τα επαναλειτουργούσαν.

Ο δεύτερος μάρτυρας  κατηγορίας, της ίδιας υπηρεσίας, κατέθεσε ότι πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στα αρχεία των εμπλεκόμενων αστυνομικών υπηρεσιών, για τη δραστηριότητα σχετικά με τα εν λόγω  καταστήματα (αναφορές, αυτόφωρα, συλλήψεις κλπ), όπου διαπιστώθηκαν «διαφοροποιήσεις». Βεβαιώνονταν μικρότερα αλλά και μεγαλύτερα πρόστιμα, κατά περίπτωση. Μηχανήματα φαινόταν ότι σφραγίστηκαν από την αστυνομία αλλά παραβάσεις δεν κοινοποιήθηκαν στο δήμο. Οι άδειες λειτουργίας άλλαζαν συχνά χέρια( με χρήση πλαστής ταυτότητας και ΑΦΜ, σε τουλάχιστον μια περίπτωση).

Εμβόλιμα κατέθεσε ο τρίτος αστυνομικός ο οποίος από μάρτυρας κατηγορίας μετατράπηκε σε μάρτυρα υπεράσπισης. Είπε ότι συνταξιοδοτήθηκε το 2002 και ότι κλήθηκε στην αστυνομία  όταν εντοπίστηκε ο τηλεφωνικός του αριθμός , κατά την άρση του απορρήτου και των παρακολουθήσεων. Διαπιστώθηκε η σχέση του μ΄έναν απ' τους κατηγορούμενους ιδιώτες. «Με παγίδευσαν. Δεν διάβασα την κατάθεση μου καλή τη πίστη» ανάφερε σημειώνοντας  ότι ήρθε να καταθέσει πως ο κατηγορούμενος συνάδελφος του, τον οποίο ενέπλεξε, «είναι καλός αστυνομικός».

Το κατηγορητήριο

Με  βούλευμα του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης παρέπεμψε στη δίκη τους παρακάτω: Τον διοικητή του Α.Τ Καλαμαριάς,  αστυνομικό του γραφείου ταυτοτήτων στο Τμήμα Ασφαλείας Σταυρούπολης, αρχιφύλακα του Τ.Α Ανάληψης, δύο αρχιφύλακες  του Τ.Α Πυλαίας, αστυνομικό υποδιευθυντή της Γ' Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, ανθυπαστυνόμο και αρχιφύλακα  του Α.Τ Πανοράματος, διοικητή του Α.Τ Χαριλάου, αστυνομικό υποδιευθυντή της προϊσταμένης υπηρεσίας του τμήματος Παιγνίων  Θεσσαλονίκης. Όλοι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

«Προέβαιναν συστηματικά σε τηλεφωνικές ειδοποιήσεις για αστυνομικούς ελέγχους και στη συνέχεια διαβίβαζαν τις εντολές στα εποχούμενα αστυνομικά όργανα, με αποτέλεσμα να ματαιώνονται οι έλεγχοι και να μην βεβαιώνονται οι παραβάσεις, να μην συλλαμβάνονται οι προσωρινά υπεύθυνοι με την αυτόφωρη διαδικασία. Παρέλειπαν συστηματικά να ενημερώσουν είτε τον αρμόδιο εισαγγελέα ώστε να εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση είτε τους προϊστάμενους τους αστυνομικούς ώστε να διενεργηθεί αυτεπάγγελτη προανάκριση» αναφέρεται στο βούλευμα για τους κατηγορούμενους αστυνομικούς.

Για τους πέντε κατηγορούμενους ιδιοκτήτες καταστημάτων αναφέρεται ότι: «Προκάλεσαν την απόφαση με λεκτικές παραινέσεις, πειθώ και φορτικότητα, σε κάθε έναν από τους κατηγορούμενους αστυνομικούς να εκτελέσουν κατάχρηση εξουσίας». Τα αδικήματα τελέστηκαν από το 2008 έως και το 2010.

Αρχικά κατηγορήθηκαν 27 άτομα (αστυνομικοί και ιδιώτες). Με το ίδιο βούλευμα , το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης έπαυσε οριστικά την Ποινική Δίωξη εις βάρος 8 ιδιοκτητών για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και εις βάρος δύο αστυνομικών για παράβαση καθήκοντος. Ακόμη αποφάσισε να μην γίνει κατηγορία εις βάρος 8 αστυνομικών για κατάχρηση εξουσίας κατ' εξακολούθηση και απήλλαξε άλλα 6 άτομα για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας, της παράβασης καθήκοντος, της παθητικής δωροδοκίας, της ενεργητικής δωροδοκίας, κατά περίπτωση.

ZENITH