Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στο σκαμνί 16 άτομα για απάτη σε βάρος της Εθνικής Ασφαλιστικής

Σε δίκη παραπέμπονται 16 άτομα που κατηγορούνται ότι ζημίωσαν, με εικονικά τροχαία, την Εθνική Ασφαλιστική κατά 1,83 εκατ. ευρώ, από το 2007 έως το 2011.

του Βασίλη Παπαναστασούλη

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης παραπέμπονται να δικαστούν 16 άτομα που κατηγορούνται ότι ζημίωσαν την Εθνική Ασφαλιστική εισπράττοντας αποζημιώσεις που αφορούσαν την αποκατάσταση εικονικών ζημιών από τροχαία ατυχήματα, μεταξύ οχημάτων. Θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης,απάτη σε βάρος Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), νομιμοποίηση εσόδων, πλαστογραφία και ηθική αυτουργία στην πλαστογραφία.
 
Στο υπ' αριθμόν 141/ 2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών αναφέρεται ότι:

Οι παραπάνω προκάλεσαν οικονομική ζημιά στην Εθνική Ασφαλιστική καθώς εισέπραξαν συνολικά 1,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας πλαστές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών για την αποκατάσταση των εικονικών ζημιών, σε 32 περιπτώσεις, από την 1η Μάιου 2007 έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2011.

Στην εγκληματική οργάνωση που ήταν ιεραρχικώς δομημένη, πολυμελής, με διακριτούς και αλληλένδετους ρόλους των μελών της, συμμετείχαν οι εξής:

Ο προϊστάμενος του τομέα Ζημιών της Εθνικής ΑΕΕΓΑ στο υποκατάστημα της οδού Μητροπόλεως, στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο και την έγκριση αποζημιώσεων σε περιπτώσεις ζημιών, με ιδιότητα διακανονιστή και είχε κεντρικό κατευθυντήριο ρόλο.

Ο προϊστάμενος του τμήματος Αναλήψεων, του ίδιου υποκαταστήματος, που ήταν υπεύθυνος εν γένει για θέματα λογιστηρίου μεταξύ των οποίων είναι και ο έλεγχος δικαιολογητικών για τη λήψη αποζημιώσεων. Δύο προϊστάμενοι του τμήματος Ζημιών κι ένας ακόμη υπάλληλος-διακανονιστής οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τον έλεγχο και τη βεβαίωση των ζημιών των ασφαλισμένων οχημάτων.

Δύο πραγματογνώμονες-συνεργάτες της εταιρείας, που ήταν αρμόδιοι για τη βεβαίωση και τη γνωμάτευση επί των ζημιών των σφαλισμένων οχημάτων και για τη σύνταξη σχετικής εκθέσεως πραγματογνωμοσύνης. Ένας ερευνητής ατυχημάτων - αρμόδιος για τη βεβαίωση επέλευσης του ασφαλιστικού γεγονότος.

Ο ιδιοκτήτης συνεργείου αυτοκινήτων - με κεντρικό κατευθυντήριο ρόλο, η σύζυγος και η αδελφή του, οι οποίοι αναλάμβαναν την είσπραξη των εκταμιευμένων αποζημιώσεων και την έκδοση πλαστών αποδείξεων παροχής υπηρεσιών. Δύο συμβεβλημένοι ασφαλιστικοί πράκτορες που διέθεταν το αναγκαίο πελατολόγιο ασφαλισμένων με σκοπό την αποκόμιση παράνομου κέρδους προερχομένου από αντίστοιχη προκαλούμενη ζημιά σε βάρος της ασφαλιστικής εταιρείας.

Η ζημιά σε βάρος της "Εθνικής ΑΕΕΓΑ" που ιδρύθηκε από την "Εθνική Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε", υπολογίζεται σε 1.833.632  ευρώ απ' το οποίο 336.285 ευρώ  καταβλήθηκε  από την Εθνική Ασφαλιστική για λογαρισμό τρίτων ασφαλιστικών εταιρειών .

Συγκεκριμένα των: "Ιντεραμέρικαν Ε.Ε.Α.Ζ. Α.Ε", "Νέος Ποσειδών", "Commercialvalue", "Intenational Life ΑΕΓΑ", "Αγροτική ΑΕΓΑ", "Interlife INS. CO.  Α.Α.Ε.ΓΑ", "Ολυμπιακή - Victoria ΑΑΕΖΗΜ", "Ευρωπαϊκή Πρόνοια ΑΕΕΓΑ" , "Γενική Ένωση ΑΕΕΓΑ", "Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑ Ζημιών", "Αιγαίον ΑΑΕ" , "Ευρωπαϊκή Ένωση ΑΕΕΓΑ- Μινέττα" , "Ευρωστάρ ΕΑΕΑΖ", "Διεθνής Ένωση Α.Α.Ε", "Υδρόγειος Α.Α.Α.Ε ", "Ευρωπαϊκή Πίστη  Α.Ε.Γ.Α", "Generalihellas Α.Ε.Α.Ζ", "Groupama Φοίνιξ", "ΑΧΑ Ασφαλιστική ΑΕ", "Ατλαντική Ένωση" , "Συνεταιριστική  ΑΕΕΓΑ", "Efg Eurolife ΑΕΓΑ" , "Allianz ΑΕΓΑ".

Τα εικονικά παραστατικά υπολογίζονται στο ποσό των 682.000 ευρώ απ' το οποίο το ποσό των 78.000 ευρώ καταβλήθηκε από την Εθνική ΑΕΕΓΑ.   

ZENITH