Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Το 2019 η πρώτη χρονιά αύξησης των τιμών στα ακίνητα

Οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίσουν να ακολουθούν φθίνουσα πορεία αν και επιβραδυνόμενη, ενώ το 2019 θα είναι η πρώτη χρονιά αύξησης των τιμών μετά από μία δεκαετία.

της Άννης Καρολίδου

Οι τιμές των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη θα συνεχίσουν να ακολουθούν φθίνουσα πορεία αν και επιβραδυνόμενη, ενώ το 2019 θα είναι η πρώτη χρονιά αύξησης των τιμών μετά από μία ολόκληρη δεκαετία συνεχών υποχωρήσεων.

Την παραπάνω πρόβλεψη κατέθεσε σε ανάλυσή του το στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας, πολιτικός μηχανικός Αλέξανδρος Βασιλείου, σε ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής.

Οι τιμές των ακινήτων, στη Θεσσαλονίκη, μέσα στο 2014 ακολούθησαν, για μία ακόμη χρονιά, πτωτική πορεία. Συγκεκριμένα, στο 9μηνο του 2014 και βάσει στοιχείων της ΤτΕ, οι τιμές των νέων διαμερισμάτων ( κάτω της 5ετίας)  μειώθηκαν κατά 7,1% και των παλαιών διαμερισμάτων ( άνω της 5ετίας), κατά 8,3%.  Στα διάρκεια δε των χρόνων από το 2008 έως και το 2014, οι μειώσεις στις τιμές των ακινήτων κυμάνθηκαν από 12% έως και 45%.

Σύμφωνα με τη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη του κ. Βασιλείου, εντός του 2015 οι μέσες τιμές των ακινήτων θα εξακολουθήσουν να έχουν προσαρμογή προς τα κάτω και αυτή η φθίνουσα τάση θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019, χρονιά που αναμένεται να αποτελέσει και το πρώτο έτος αύξησης των τιμών για τα τελευταία 10 χρόνια.

Η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται στα εξής παρατηρούμενα σημεία:
Τάση αύξησης των τιμών σε προνομιούχες περιοχές
Επιβράδυνση της ποσοστιαίας μείωσης των τιμών στα τελευταία τρίμηνα
Πρόβλεψη για αύξηση του ενδιαφέροντος από πλευράς των επαγγελματιών επενδυτών από το 2016.

Ο δρόμος προς την ανάκαμψη, θα πρέπει να ακολουθήσει την παρακάτω ακολουθία: Το 2015 η αγορά προβλέπεται να εισέλθει σε φάση σταθεροποίησης των τιμών.

Το 2016, εφ΄όσον επαληθευτεί η πρόβλεψη για ανάκαμψη της ζήτησης θα υπάρξει και ανάκαμψη των τιμών, ενώ το 2017 αναμένεται να αναβιώσει η προώθηση, μόλις αρχίσει να μειώνεται το τρέχον απόθεμα.

Όπως όμως επισημαίνει ο αναλυτής της ΕΤΕ, για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, προϋπόθεση είναι να υπάρξουν σημάδια ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας ή άλλες κινήσεις που μπορεί να αναζωογονήσουν και να δώσουν νέα ώθηση στη κτηματαγορά.
 

ZENITH