Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Το πάρκινγκ κοστίζει όσο μια γκαρσονιέρα...

Χρυσάφι πληρώνουν οι Θεσσαλονικείς το πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης, όπως προκύπτει από έρευνα της Voria.gr. Ποια είναι τα φτηνά και ποια τα ακριβά πάρκινγκ.
της Χριστίνας Καραμανίδου
karamanidou@voria.gr

Χρυσάφι πληρώνουν οι Θεσσαλονικείς το παρκάρισμα του αυτοκινήτου τους στο κέντρο της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις το μηνιαίο μίσθωμα για πάρκινγκ κοστίζει όσο η ενοικίαση μιας γκαρσονιέρας για το ίδιο διάστημα.

Οι τιμές στους οργανωμένους χώρους στάθμευσης παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις ακόμη και στην ίδια περιοχή.  Η Voria.gr επισκέφθηκε τα κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στάθμευσης.

Ξεκινώντας από την Αγγελάκη, και συγκεκριμένα το πάρκινγκ της ΔΕΘ, οι πρώτες δύο ώρες στάθμευσης κοστίζουν από 3 ευρώ, στην τρίτη, τέταρτη και πέμπτη ώρα το κόστος μειώνεται στο 1,5 ευρώ, ενώ από τις πέντε ώρες και μετά η κάθε ώρα στοιχίζει 1 ευρώ. Το συγκεκριμένο πάρκινγκ, χωρητικότητας 250- 500 θέσεων, προσφέρει δυνατότητα μηνιαίας στάθμευσης έναντι 160 ευρώ.

Συνεχίζοντας στη Τσιμισκή βρίσκουμε το πάρκινγκ της ΧΑΝΘ, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκινγκ της Ευρώπης, καθώς διαθέτει 1.100 θέσεις. Η πρώτη ώρα  στοιχίζει 4,5 ευρώ, η δεύτερη 3 ευρώ και οι επόμενες από 2 ευρώ. Οι 24 ώρες φτάνουν τα 25 ευρώ, ενώ το μηνιαίο  κόστος του μισθώματος ξεκινάει από 130 ευρώ και φτάνει μέχρι 250 ευρώ.

Σκέψεις για μείωση στις τιμές

«Οι τιμές μας είναι σταθερές τα τελευταία 3 χρόνια, αλλά σκεφτόμαστε από τη νέα χρονιά να τις μειώσουμε. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει οικονομική κρίση και ο κόσμος αδυνατεί να πληρώνει τόσα χρήματα», αναφέρει ο υπεύθυνος του πάρκινγκ κ. Χρήστος Νικολάου και προσθέτει: «Θεωρώ, όμως, ότι οι πολίτες είναι ιδιαίτερα αρνητικοί με τους οργανωμένους χώρους στάθμευσης και αυτό δεν έχει να κάνει με τις τιμές. Για δύο μήνες είχαμε κάνει μια προσφορά χρεώνοντας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί μόνο 5 ευρώ, ωστόσο συνέχιζαν να σταθμεύουν παράνομα, με αποτέλεσμα να αποσύρουμε την προσφορά».

Ο χώρος στάθμευσης στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Βασιλέως Ηρακλείου, κάτω από το εμπορικό κέντρο Πλατεία, θεωρείται από τους πιο ακριβούς. Όπως εξηγεί ο υπεύθυνος, η τιμολόγηση χωρίζεται σε «ζώνες»: 
Α΄ ζώνη/08.00-12.00: η κάθε ώρα στοιχίζει 3 ευρώ
Β΄ ζώνη/12.00-22.00: η πρώτη ώρα κοστίζει 6 ευρώ, η δεύτερη 4 ευρώ και  κάθε επόμενη 2 ευρώ.
Γ΄ ζώνη/22.00-08.00: συνολικό κόστος είναι  5 ευρώ, ανεξαρτήτως του χρονικού διαστήματος στάθμευσης.  
Η 24ωρη στάθμευση φτάνει τα 25 ευρώ ενώ η μηνιαία 320 ευρώ.

Απέναντι από το πάρκινγκ του εμπορικού λειτουργεί ακόμα ένας χώρος στάθμευσης, όπου οι τιμές έχουν μεγάλες αποκλείσεις στις δύο εταιρίες, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στον ίδιο δρόμο. Στο συγκεκριμένο πάρκινγκ η πρώτη ώρα χρεώνεται 5 ευρώ, η δεύτερη 2,5 και οι επόμενες 2 ευρώ.

Το πάρκινγκ της πλατείας Ελευθερίας χρεώνει 2 ευρώ για κάθε ώρα μέχρι τις 10 πρώτες ώρες, από την ενδέκατη έως τη δέκατη πέμπτη η τιμή διαμορφώνεται στα 1,60 ευρώ, και από εκεί κι έπειτα η ώρα στοιχίζει 1 ευρώ. Το 24ωρο στο συγκεκριμένο πάρκινγκ αγγίζει τα 37 ευρώ. «Η χρέωση υπολογίζεται σύμφωνα με τις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης του δήμου συν το ΦΠΑ», εξηγεί ο κ. Ευθύμιος Ποζόγλου, υπεύθυνος του πάρκινγκ.

Φθηνότερο το λιμάνι

«Αναγκάζομαι να παρκάρω παράνομα, διότι οι οργανωμένοι χώροι στάθμευσης είναι πανάκριβοι. Αν σκεφτείτε ότι η κλήση της αστυνομίας κυμαίνεται από 20 εως 40 ευρώ, στην περίπτωση που πληρώσεις το πρόστιμο εντός 10 ημερών, συμφέρει να το ρισκάρω. Απλά προσέχω να μην παρανομήσω και χρεωθώ το ανώτερο πρόστιμο», εξομολογείται η κ. Άννα Κυριαζή.

«Είναι προτιμότερο να νοικιάσουμε μια γκαρσονιέρα στο κέντρο και να κινούμαστε πεζοί, παρά να ζούμε στην Ανατολική ή Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης και να αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε πάρκινγκ», υπογραμμίζει ο κ. Πέτρος Γρίβας και προσθέτει: «Εγώ καταναλώνω περίπου 7-9 ώρες στο κέντρο, με έναν πρόχειρο υπολογισμό πληρώνω περίπου 10-15 ευρώ ανάλογα. Το μήνα μου στοιχίζει περίπου 300 ευρώ το λιγότερο».

Ωστόσο, υπάρχουν και φθηνότερες επιλογές στάθμευσης στη Θεσσαλονίκη. Τα πάρκινγκ του λιμανιού, πύλη 6 και του επιβατικού σταθμού χρεώνουν τις πρώτες δέκα ώρες 1,30ευρώ/ώρα και από εκεί και πέρα η χρέωση είναι στα 0.40 ευρώ ανά ώρα. Η 24ωρη στάθμευση κοστίζει 19 ευρώ. Μηνιαίο πακέτο προσφέρει μόνο το πάρκινγκ της πύλη 6 και κοστίζει 140 ευρώ.

ZENITH