Skip to main content

Θετικά βλέπουν το deal οι οίκοι αξιολόγησης

Θετική κατ΄ αρχήν χαρακτηρίζουν την πρόταση της Πειραιώς να εξαγοράσει μερίδιο της Αγροτικής και του ΤΤ οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Merrill Lynch και UBS, κρατώντας ωστόσο κάποιες επιφυλάξεις.
Θετική κατ΄ αρχήν χαρακτηρίζουν την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς να εξαγοράσει μερίδιο της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Merrill Lynch και UBS, κρατώντας ωστόσο κάποιες επιφυλάξεις.

Συγκεκριμένα, η ML σχολιάζει ότι το συγκεκριμένο deal είναι θετικό, ωστόσο προειδοποιεί ότι, παρόλα αυτά, η κίνηση ενέχει αβεβαιότητες, καθώς όπως υποστηρίζει η απάντηση της κυβέρνησης, των αρχών και των ανταγωνιστικών τραπεζών είναι ακόμη αδιευκρίνιστη, ενώ οι συνέργειες από τη συγχώνευση θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν βραχυπρόθεσμα.

Σύμφωνα με την ML, στην αγορά ίσως δεν αρέσει ένας χαμηλός, 6,3%, δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 της συγχωνευμένης οντότητας, ενώ παράλληλα, διερωτάται για το πώς αποτιμούνται τα ενεργητικά των ΤΤ και Αγροτικής Τράπεζας.

«Ενώ δεχόμαστε τη στρατηγική λογική της προτεινόμενης συμφωνίας, βλέπουμε σημαντικά εκτελεστικά ρίσκα», δηλώνει η Merrill Lynch, η οποία διατηρεί την αξιολόγηση «neutral» και την τιμή- στόχο των 6 ευρώ.

UBS: Έξυπνη κίνηση η πρόταση της Πειραιώς

Την εκτίμηση ότι η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς σηματοδοτεί την έναρξη των  διαδικασιών συγχωνεύσεων στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο εκφράζει σε χθεσινή έκθεσή της η UBS, η οποία χαρακτηρίζει την πρόταση της Πειραιώς «έξυπνη κίνηση», καθώς της δίνει προβάδισμα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο οίκος, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για σίγουρη συμφωνία, καθώς όπως επισημαίνεται υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και καθυστερήσεις νομικής φύσης.

Η UBS, η οποία αναμένει απάντηση από ανταγωνιστές της Τρ. Πειραιώς, σημειώνει ότι η συζήτηση για συγχωνεύσεις ελληνικών τραπεζών έχει ξεκινήσει προ πολλού, η κίνηση της Πειραιώς ωστόσο, πιθανότατα η πρώτη μίας μακράς διαδικασίας, «ανάβει τη φλόγα».

Όμως, στην έκθεσή του ο οίκος επισημαίνει και τις δυσκολίες που ενδεχομένως θα προκύψουν, σημειώνοντας μάλιστα τις αντιδράσεις των υπαλλήλων των δύο τραπεζών. Γεγονός, μάλιστα, το οποίο σήμερα επιβεβαιώνεται, καθώς οι εργαζόμενοι στην Αγροτική και το ΤΤ έχουν κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία.

«Σε ό,τι αφορά στους επενδυτές, μπορεί να ακούγεται βαρετό, αλλά είναι καλύτερα να περιμένουν», αναφέρει η έκθεση και προσθέτει: «Πιστεύουμε ότι η προσφορά είναι δημιουργική και τη βλέπουμε θετικά, είναι μία έξυπνη κίνηση και έχει νόημα».

Σημειώνεται ότι η UBS διατηρεί την αξιολόγηση της μετοχής της Πειραιώς «neutral», αφενός ο κίνδυνος της χώρας παραμένει μία απειλή για τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζικών μετοχών (όπως εκτιμά η UBS, η «Νέα Πειραιώς» θα είχε στην κατοχή της 17 δισ. ελληνικών ομολόγων, ήτοι το 16% των παγίων της), αφετέρου διότι πολλές λεπτομέρειες για την υλοποίηση του deal παραμένουν ασαφείς, όπως π.χ. η αναλογία ανταλλαγής μετοχών μεταξύ των τριών τραπεζών, αν υποτεθεί ότι η πρόταση της Πειραιώς θα προχωρήσει.

ZENITH