Skip to main content

Θετικά μηνύματα από το ευρωπαϊκό οικονομικό μέτωπο

Σημάδια ανάκαμψης έχουν αρχίσει να αχνοφαίνονται στις οικονομίες της ευρωζώνης, με τη Γαλλία να ανακοινώνει σημαντική μείωση του ελλείμματός της στο εξάμηνο και την τράπεζα της Ισπανίας να υπολογίζει
Σημάδια ανάκαμψης έχουν αρχίσει να αχνοφαίνονται στις οικονομίες της ευρωζώνης, με τη Γαλλία να ανακοινώνει σημαντική μείωση του ελλείμματός της στο εξάμηνο, σε ετήσια βάση, και την τράπεζα της Ισπανίας να υπολογίζει ότι το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο, σε σχέση με το πρώτο.

Αναλυτικά, το έλλειμμα της Γαλλίας υποχώρησε στα 61,7 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου, έναντι 82,4 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους, και όπως φαίνεται η πολιτική ενίσχυσης των εσόδων της γαλλικής κυβέρνησης αποδίδει καρπούς. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα έσοδα από φόρους αυξήθηκαν κατά 22,1 δισ. ευρώ στα 130,7 δισ. ευρώ.

Λίγο νοτιότερα, η τράπεζα της Ισπανίας, σύμφωνα και με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, εκτιμά ότι στο β΄ τρίμηνο το ΑΕΠ της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 0,2%, σε σχέση με το α΄ τρίμηνο. Μάλιστα  Το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ της χώρας είχε επιστρέψει σε ρυθμό ανάπτυξης 0,1%, μετά από έξι διαδοχικούς μήνες συρρίκνωσης. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι σε ετήσια βάση το ΑΕΠ της Ισπανίας μειώθηκε κατά 0,2%.

ZENITH