Skip to main content

Θετικά τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες

Η ATEbank είναι η μοναδική από τις ελληνικές τράπεζες που δεν πέρασε τα τεστ που δοκιμάζουν τις αντοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων σε ακραίες οικονομικές συνθήκες
Η ATEbank είναι η μοναδική από τις ελληνικές τράπεζες που δεν πέρασε τα τεστ που δοκιμάζουν τις αντοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων σε ακραίες οικονομικές συνθήκες. Οι υπόλοιπες πέντε πέρασαν τα τεστ, ενώ «πρωταθλητής» αναδείχθηκε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα τεστ δοκίμασαν τις αντοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ακραίες οικονομικές συνθήκες (ύφεση 4%, τετραπλάσιες επισφάλειες σε στεγαστικά κ.α.). Υπό αυτό το πρίσμα, τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται θετικά για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο στέλνει μήνυμα φερεγγυότητας και αξιοπιστίας.

Συγκεκριμένα, στο πιο δυσμενές σενάριο της απόλυτης δημοσιονομικής αναταραχής και εν μέσω κρίσης πολύ μεγαλύτερης από αυτή που διανύουμε σήμερα, ο δείκτης βασικών κεφαλαίων «Tier 1», θα διαμορφώνονταν - με βάση το 6%- για τις ελληνικές τράπεζες: σε 10,1% για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σε 8,22% για την Alpha Bank, σε 8,17% για την Eurobank, στο 7,4% για την Εθνική Τράπεζα, στο 6% για την τράπεζα Πειραιώς και σε 4,36% για την Αγροτική Τράπεζα.

Ειδικότερα, η Αγροτική τράπεζα με τον συγκεκριμένο δείκτη, στο ακραία δυσμενές σενάριο,  θα είχε αναγκαστεί να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. «Η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος συζήτησε διεξοδικά με την ΤτΕ τα αποτελέσματα της άσκησης. Ως αποτέλεσμα συμφωνήθηκαν τα εξής: Η τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να υπερκαλύψει τις μελλοντικές ανάγκες κεφαλαιακής επάρκειας», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.
 
Παράλληλα, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των τεστ αντοχής, που ανακοίνωσε η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS), επτά από τις 91 ευρωπαϊκές τράπεζες που συμμετείχαν έμειναν «μετεξεταστέες». Συγκεκριμένα, πρόκειται για πέντε ισπανικές (Diada, Espiga, Bianca Civica, Unnim και Cajasur), τη γερμανική Hypo Real Estate και την ελληνική ATEbank. Επιπλέον, τα tests πέρασαν οι τέσσερις μεγαλύτερες σουηδικές τράπεζες, οι γαλλικές τράπεζες και οι πορτογαλικές τράπεζες.


Χρήσιμες Απαντήσεις για τα Τεστ Αντοχής των Τραπεζών


Ποιες τράπεζες συμμετείχαν;


Austria (2): Erste Bank, RZB
Belgium (2): KBC, Dexia
Cyprus (2): Marfin Popular, Bank of Cyprus
Denmark (3): Danske, Jyske, Sydbank
Finland (1): Op-Pohjola
France (4): BNP, Credit Agricole, BPCE, SG
Germany (14): Deutsche Bank, Commerzbank, Hypo Real, LBBW, Balaba, DZ Bank, NordLB, Postbank, WestLB, HSH Nordbank, Helaba, LB Berlin, Dekabank, WGZ
Greece (6): NBG, EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank, ATEbank, Postbank
Hungary (2): OTP, FHB
Ireland (2): Bank of Ireland, AIB
Italy (5): Unicredit, Intesa, Monte dei Paschi, Banco Popolare, UBI Banca
Luxembourg (2): BCEE, Banque Raiffeisen
Malta (1): BoV
Netherlands (4): ING, Rabo, ABN/Fortis, SNS
Poland (1): PKO Bank
Portugal (4): CGD, BCP, Espirito Santo, BPI
Slovenia (1): NLB
Spain (27): Santander, BBVA, Jupiter, La Caixa, CAM, BPE, BancSabadell, Diada, Breogan, Mare Nostrum, Bankinter, Espiga, Banca Civica, Ibercaja, Unicaja, Banco Pastor, Caja Sol, BBK, Unnim, Kutxa, CAI, Caja Sur, Banca March, Banca Guipuzcano, Caja Vital, Caixa Ontinyent, Colonya
Sweden (4): Nordea, SEB, Svenska Handelsbanken, Swedbank
UK (4): RBS, HSBC, Barclays, Lloyds



Ποιες τράπεζες απέτυχαν;

Μεταξύ των τραπεζών που απέτυχαν είναι η ελληνική ATEbank, πέντε ισπανικές- Diada, Espiga, Bianca Civica, Unnim and Cajasur- και η γερμανική Hypo Real Estate.


Ποιες ήταν οι υποθέσεις;

Διπλή ύφεση, πτώση της αξίας των μετοχών κατά 20% και απότομη άνοδο των επιτοκίων δανεισμού. Πιο συγκεκριμένα, τα τεστ υποθέτουν συνολική συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 4% για το 2010 και το 2011. Οι τράπεζες αποτυγχάνουν στο τεστ, αν δεν εκπληρώνουν το κριτήριο για δείκτη βασικών κεφαλαίων Tier 1 στο 6% για κάθε σενάριο ξεχωριστά.

Τα τεστ υποθέτουν επίσης ότι η αξία του διαθέσιμου προς πώληση (AFS) μετοχικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών υποχωρεί κατά 20% το 2010 και το 2011, μία σωρευτική πτώση της τάξης του 36%. Όπως αναφέρει η CEBS, η αξιολόγηση των τιτλοποιημένων προϊόντων των τραπεζών υποβαθμίστηκε κατά 4 βαθμίδες στο σύνολό τους.

Τι θα συμβεί στις τράπεζες που απέτυχαν;


Οι τράπεζες που απέτυχαν στα stress test θα πρέπει να προχωρήσουν στην ενίσχυση των κεφαλαιακών τους θέσεων με ιδιωτικά μέσα και ύστερα, αν είναι απαραίτητο, να στραφούν σε κρατικά πακέτα στήριξης, αναφέρουν οι ευρωπαϊκές αρχές.


Πόσο ασφαλή είναι τα χρήματα των πελατών των τραπεζών που απέτυχαν;

Το γεγονός ότι μία τράπεζα αποτυγχάνει στο τεστ δεν σημαίνει ότι είναι αφερέγγυα Το αποτέλεσμα του τεστ δεν πρέπει να θεωρηθεί ως πρόβλεψη για τη μελλοντική πορεία της τράπεζας Τα σενάρια έχουν σχεδιαστεί με βάση ακραίες παραδοχές που δεν είναι πιθανό να υλοποιηθούν. Τα αποτελέσματα δίνουν πληροφορίες για το κατά πόσο μία τράπεζα έχει επαρκή κεφαλαιακή βάση για τα αντέξει σε ακραία σενάρια, τα οποία δεν είναι πιθανό να συμβούν με βάση τις τρέχουσες μακροοικονομικές συνθήκες.

Η ανακοίνωση της CEBS: http://stress-test.c-ebs.org/documents/QAs.pdf

ZENITH