Skip to main content

Θετική εξέλιξη από Ντράγκι;

Οι τελευταίες πληροφορίες από τη Φρανκφούρτη για τη στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα σε σχέση με το προωθούμενο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), υπό τον Μάριο Ντράγκι, εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαίο οικονομικό ζήτημα για την Ελλάδα, μολονότι τα κόμματα ελάχιστα δίνουν σημασία σε αποφάσεις που θα επηρεάσουν τις τύχες της χώρας στο επόμενο διάστημα.

Πηγές από την ΕΚΤ μας λένε ότι η συζήτηση για το πρόγραμμα QE μπορεί τελικώς να γίνει στην προγραμματισμένη για τις 22 Ιανουαρίου συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας.

Αν μάλιστα τότε δεν ληφθεί απόφαση εξαίρεσης ή αυστηρής προειδοποίησης της Ελλάδας για τη στάση της, τότε δεν αποκλείεται η εξέλιξη αυτή να εκληφθεί ως ένα «δώρο» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά των δανειστών, λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

Κι αυτό γιατί από την πλευρά της Κουμουνδούρου υποστηρίζεται μετ' επιτάσεως όλο αυτό το διάστημα ότι είναι δυνατή μια απομείωση του ελληνικού χρέους, το οποίο, σε καμία περίπτωση, δεν είναι βιώσιμο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι οριστικές αποφάσεις αναφορικά με το project δεν πρόκειται να εκληφθούν πριν από τα μέσα Μαρτίου κι αφού θα έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα.

Κάτι τέτοιο θα γίνει ακόμα και στην περίπτωση που τελικώς χρειασθούν δύο - αντί μιας - εκλογικές αναμετρήσεις, σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης από τις κάλπες που θα στηθούν στις 25 Ιανουαρίου.

ZENITH