Skip to main content

Θετική υποδοχή του μηχανισμού στήριξης της ΕΕ στην Αυστραλία

Η αξία του αυστραλιανού δολαρίου ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών έναντι του αμερικανικού δολαρίου, τη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομ
Η αξία του αυστραλιανού δολαρίου ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών έναντι του αμερικανικού δολαρίου, τη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Σήμερα, όμως, το αυστραλιανό νόμισμα υποχώρησε ελαφρώς και έπεσε στα 92,5 σεντς του αμερικανικού νομίσματος.

Η ειδησεογραφία στην Αυστραλία, η σχετική με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αφορά στους αποσαφηνισμένους όρους του ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης και την επακόλουθη άνοδο του ευρώ, καθώς και τη διαφαινόμενη αισιοδοξία των επενδυτών.

Τα δημοσιεύματα παραθέτουν τις απόψεις των επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τους οποίους το «δίχτυ ασφαλείας» επαναφέρει σχετική ηρεμία στις αγορές.

Ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της τράπεζας «Γουέστπακ» (Westpac), Ρόμπερτ Ρένι (Robert Rennie), αναφέρει: «Αν τα spread μειωθούν συντηρητικά, υπονοείται ότι υπάρχει αρκετός σκεπτικισμός ακόμη. Παρόλο που οι πιέσεις στη ρευστότητα της Ελλάδος έχουν περιοριστεί, οι αγορές μπορεί να ανησυχούν για πιέσεις ρευστότητας αλλού», ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της White Funds Management, Angus Gluskie, είπε ότι: «Τα βήματα για τη διάσωση της Ελλάδας μπορούν να βοηθήσουν, ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές, επιτρέποντας στους επενδυτές να συγκεντρωθούν στην ανάρρωση της αυστραλιανής οικονομίας».

Ο αναλυτής πιστώσεων για την «Ντόιτσε Μπανκ» (Deutsche Bank), Gus Medeiros, δήλωσε ότι «η κίνηση απηχεί την ηρεμία των αγορών, καθώς το πακέτο θα βοηθήσει την Ελλάδα να αξιοποιήσει τις αγορές ομολόγων στο προσεχές μέλλον».

Κατά τον οικονομολόγο της ICAP Australia, Adam Carr: «Η προσφορά της ευρωζώνης τόνωσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών φέρνοντας βεβαιότητα στο ζήτημα. Απέδειξαν ότι θα στηρίξουν τα μέλη του ευρώ, γεγονός που αποτελεί μεγάλη ανακούφιση για τις αγορές».

Ο αναλυτής της IG Markets, Ben Potter δήλωσε: «Η βοήθεια στην Ελλάδα αναμενόταν εδώ και καιρό, αλλά οι πλέον σαφείς λεπτομέρειες για τις τιμές και το μέγεθος, που γνωστοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, θα φέρουν βεβαιότητα και οριστικότητα στο ζήτημα. Αυτό ακριβώς περίμεναν οι αγορές».

Η εκπομπή «Lateline Business», του τηλεοπτικού σταθμού ABC, έθιξε ζήτημα νομιμότητας του πακέτου στήριξης (επαναφορά των γερμανικών επιχειρημάτων περί απαγόρευσης αλληλοβοηθείας μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης), ενώ οι δημοσιογράφοι της εκπομπής αναρωτήθηκαν κατά πόσο μπορεί να επιβαρύνει χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, που θα πρέπει να συνεισφέρουν, καθώς αντιμετωπίζουν οι ίδιες, πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στην ίδια εκπομπή, ο οικονομολόγος της τράπεζας ΝΑΒ, David de Garis, ανέφερε πως μεσοπρόθεσμα οι αγορές θα ανακάμψουν, καθώς θα υποχωρήσουν οι φόβοι για τη δυνατότητα της Ελλάδας να επαναχρηματοδοτήσει το χρέος της, αλλά σε ποιο βαθμό, θα το δείξει η επόμενη άμεση προσφυγή της Ελλάδας στις αγορές.

Τέλος, κατά το γνωστό Αυστραλό οικονομικό αναλυτή Τέρι Μακρέϊν, «το ευρώ καταστρέφει την ελληνική οικονομία και η επιδότηση της Ελλάδας πλήττει το ευρώ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH