Skip to main content

Θετικό πρόσημο σε Ευρώπη και Γουόλ

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε άνοδο 1,8%, κλείνοντας ανεπίσημα στις 1.025,54 μονάδες, ενώ με μικρή άνοδο άνοιξε και η Γουόλ Στριτ, ανακάμπτοντας μετά την πτώση της προηγούμενης εβδ
Σε θετικό έδαφος έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές μετά από τέσσερις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις. Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε άνοδο 1,8%, κλείνοντας ανεπίσημα στις 1.025,54 μονάδες. Κέρδη από 1,5% έως 3,6% κατέγραψαν οι μετοχές των τραπεζών μετά τη συμφωνία του G20 να παράσχει περισσότερο χρόνο στις τράπεζες για να υιοθετήσουν αυστηρούς κανονισμούς.

Συγκεκριμένα, στη σύνοδο του G20 στο Τορόντο του Καναδά, το Σαββατοκύριακο, οι ηγέτες των 20 υιοθέτησαν ένα πιο ευέλικτο χρονοδιάγραμμα για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης και της ρευστότητας των τραπεζών, δίνοντας «ανάσα» σε έναν κλάδο που έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την ύφεση.

Ειδικότερα ο FTSE στο Λονδίνο αυξήθηκε 0,53%, ο GDAX στη Φρανκφούρτη κέρδισε 1,43%, ενώ ο CAC στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,61%.

Με μικρή άνοδο άνοιξε και η Γουόλ Στριτ, ανακάμπτοντας μετά την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας, στον απόηχο των στοιχείων για την καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ. Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, η προσωπική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε το Μάιο κατά 0,3%. Τον ίδιο μήνα, ο ρυθμός αποταμίευσης των αμερικανικών νοικοκυριών ανήλθε σε υψηλά οκταμήνου. Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,04% και ο Nasdaq 0,12%.

Πιέσεις δέχεται το δολάριο εν μέσω ανησυχιών για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, ενώ σταθεροποιητικά κινείται και το ευρώ, καθώς η σύνοδος της G20 αυτό το Σαββατοκύριακο δεν φάνηκε να επηρεάζει σημαντικά τις αγορές. Οι ηγέτες των «20» συμφώνησαν να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, υποδηλώνοντας την άνιση και εύθραυστη ανάκαμψη σε πολλές χώρες. «Είναι κυρίως ένας συμβιβασμός και τίποτα εξαιρετικά ουσιαστικό», σχολίασε οικονομολόγος στην Tokyo-Mitsubishi UFJ.

ZENITH