Skip to main content

Θετικό το αποτέλεσμα της πρώτης συνάντησης των Πολιτικών Αρχηγών

Ολοκληρώθηκε η Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών για τη διαφάνεια με τους αρχηγούς των κομμάτων να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πρώτη συνάντηση.
Ολοκληρώθηκε η Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών για τη διαφάνεια με τους αρχηγούς των κομμάτων να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πρώτη συνάντηση.

Παπούλιας: Εθνική υπόθεση η καταπολέμηση της διαφθοράς


«Εθνική υπόθεση» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας την μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς.


Στηναρχή της σημερινής συσκέψεως των πολιτικών αρχηγών, ο Πρόεδρος τούςευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους σ΄ αυτήν και επεσήμανε πωςμοιραζόμαστε μαζί με την κοινωνία τους προβληματισμούς της για τηνανάγκη εμπέδωσης των εννοιών της κοινωνικής ευθύνης και τουδημοκρατικού ελέγχου. Ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε επίσης ότι χρωστάμε στην επόμενη γενιά θεσμικές και πολιτισμικές ανατροπές.


Παπανδρέου: Κεντρικό ζήτημα η καταπολέμηση της διαφθοράς

«Έχουμε θέσει κεντρικό ζήτημα την καταπολέμηση της διαφθοράς στην πολιτική ζωή της χώρας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου. «Θέλουμε αξιοπιστία για την πολιτεία, γι’ αυτό πρέπει να χτυπήσουμε την ανισότητα, τη διαφθορά προστατεύοντας έτσι το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην ισονομία και τη σωστή αξιοποίηση των χρημάτων του».

«Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν θετικό, διότι πολλές από τις προτάσεις μας έγιναν δεκτές από τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως και προτάσεις που έγιναν από αυτούς θα τις αξιολογήσουμε θετικά», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Σαμαράς: Διαφάνεια στην πολιτική
 
Στην ανάγκη εξίσωσης της παραγραφής των αδικημάτων ανάμεσα στον πολιτικό και τον πολίτη συμφώνησαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως για να είναι ένας πολιτικός αυστηρός στους νόμους που φτιάχνει πρέπει να είναι πρώτα πρώτα αυστηρός προς τον εαυτό του, επισημαίνοντας πως πρώτα η ίδιοι οι πολιτικοί πρέπει να είναι διαφανείς.

Επίσης, ανέφερε ως δείγμα πολιτικού πολιτισμού ότι σε συγκεκριμένες προτάσεις του πρωθυπουργού είχε τη δυνατότητα να συμφωνήσει όπως και σε δικές του προτάσεις συμφώνησε ο πρωθυπουργός, αλλά και συμφώνησαν πολλές φορές όλοι όσοι συμμετείχαν στη συζήτηση.

Τσίπρας: Αλλαγή νόμου περί ευθύνης υπουργών

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας τόνισε μετά τη συνεδρίαση ότι «πρέπει να υπάρξει παρέμβαση κατά της διαφθοράς», που ωστόσο δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως «χρειάζεται αλλαγή του οικονομικού μοντέλου, ενώ ζήτησε αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, χρηματοδότησης των κομμάτων και του εκλογικού νόμου», με την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Επιπλέον, σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα ΜΜΕ, ώστε να μην βρισκόμαστε σε ένα συνεχόμενη μεταβατική κατάσταση.

Καρατζαφέρης: Κι άλλες συναντήσεις

Ως μία προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά χαρακτήρισε τη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για τη διαφάνεια ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, επισημαίνοντας όμως πως όλοι ήταν πιο υπεύθυνοι και πιο σαφείς από ό,τι στο Κοινοβούλιο. Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε τη διεξαγωγή παρόμοιων συναντήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάτι που έγινε δεκτό από τους υπόλοιπους αρχηγούς.

Παπαρήγα: «Άλλο συναίνεση κι άλλο συμμετοχή»

Η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε αναλυτικές δηλώσεις της μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, επεσήμανε ότι «η συμμετοχή μας σε αυτή τη συζήτηση δεν σημαίνει και συναίνεση. Έτσι κι αλλιώς οι απόψεις ήταν λίγο πολύ γνωστές. Τα θέμα που συζητήθηκαν πόρρω απέχουν από την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Δεν έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις και δεν ψηφίσαμε υπέρ ή κατά».

Εξάλλου, διευκρίνισε ότι από την αρχή εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός της να συνδεθούν η διαφθορά και τα σκάνδαλα με την οικονομική κρίση, ως αιτία και ως διέξοδος από αυτήν. «Η διαφθορά υπήρχε και όταν η οικονομία είχε ανοδικούς ρυθμούς. Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι και ευρωπαϊκή και παγκόσμια και η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την αντιλαϊκή έξοδο από αυτήν».

Όσον αφορά στις ειδικότερες θέσεις για το θέμα της διαφθοράς που η ίδια ανέπτυξε στη συνάντηση, αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε να ισχύει ό,τι και για τους απλούς πολίτες, στην ανάγκη κατάργησης του φορολογικού απορρήτου, στη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου κατά 45%.

ZENITH