Skip to main content

Θετικός ο Παρασκευόπουλος για ηλεκτρονική επιτήρηση του Σ.Ξηρού

Θετικός εμφανίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης όσον αφορά την ηλεκτρονική επιτήρηση του έγκλειστου τρομοκράτη της 17Ν.

Θετικός εμφανίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν.Παρασκευόπουλος όσον αφορά την ηλεκτρονική επιτήρηση του έγκλειστου τρομοκράτη της 17Ν Σ.Ξηρού. Σχετική πρόταση κατέθεσαν οι ΑΝΕΛ διατυπώνοντας παράλληλα τις σοβαρές επιφυλάξεις τους για την διάταξη που προβλέπει κατ’ οίκον έκτιση της ποινής του Ξηρού, όπως και όσων έχουν αναπηρία άνω του 80% και έχουν εκτίσει τουλάχιστον δέκα έτη φυλάκισης. Και όπως δήλωσε ο υπουργός είναι ευπρόσδεκτη η πρόταση για ηλεκτρονική επιτήρηση («βραχιολάκι») αυτής της κατηγορίας έγκλειστων.

Ωστόσο, νωρίτερα είχε δεχθεί σφοδρή επίθεση από την πτέρυγα της ΝΔ η οποία διά του εισηγητή της Β. Κικίλια του είπε ότι: «Θα μείνετε στην ιστορία ως ο υπουργός καθ’ υπόδειξη των κουκουλοφόρων και των τρομοκρατών».

Συγκεκριμένα, μιλώντας κατά την δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο κ. Κικίλιας είπε ότι «δεν μπορεί μια κυβέρνηση να σταθεί με απόλυση δολοφόνων τρομοκρατών» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «συνομιλείτε με τρομοκράτες». Μάλιστα είπε για τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι «ασελγεί κατά του κράτους» όταν λέει ότι η πολιτεία οδήγησε στην τύφλωση τον Ξηρό. «Αν δεν είχε αυτοτραυματιστεί και δεν είχε τότε συλληφθεί ποιος ξέρει πόσα θύματα ακόμα θα θρηνούσαμε», είπε διερωτώμενος: «Πιστεύετε ότι ο Ξηρός και τόσοι άλλοι θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα;».

Μάλιστα αναφερθείς στην κατάληψη της πρυτανείας ρώτησε: «Είστε με τους πανεπιστημιακούς ή με τους κουκουλοφόρους; Εκτός αν μας πείτε ότι θα φέρετε και άλλη ρύθμιση για να εκτίσει την ποινή του ο Κουφοντίνας κατ’ οίκον ώστε να ικανοποιηθούν οι κουκουλοφόροι». Και κατέληξε: «Θα μείνετε στην ιστορία ως ο υπουργός καθ’ υπόδειξη των κουκουλοφόρων και των τρομοκρατών».

Ο κ. Παρασκευόπουλος απάντησε στην προσωπική επίθεση που δέχθηκε ότι «θα μείνω πιστός στους θεσμούς που υπηρετώ». Και αρνήθηκε για άλλη μια φορά ότι η επίμαχη διάταξη είναι «φωτογραφική» για τον Σ. Ξηρό. Μάλιστα, όπως είπε αφορά πάνω από δέκα έγκλειστους σε φυλακές της χώρας, ενώ και σε ό,τι αφορά την τροπολογία για την κατ’ οίκον κράτηση των συγγενών κρατουμένων για θέματα τρομοκρατίας είπε ότι δεν είναι «φωτογραφική» και ότι το μόνο που κάνει είναι ότι εισάγει την δυνατότητα αυτή (της κατ’ οίκον κράτησης) στην κρίση των δικαστικών αρχών.

Βούτσης: Δεν νομοθετούμε σε ομηρεία

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης, ο οποίος είπε ότι ήταν στα όρια της στοχοποίησης όσα ακούστηκαν κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ σχετικά με τις καταλήψεις και τα αιτήματα των αντιεξουσιαστών, δήλωσε ότι

«δεν νομοθετούμε σε ομηρεία και υπό καθεστώς εκβιασμού», αλλά όπως πρόσθεσε «δεν θα άρουμε τη νομοθετική μας πρωτοβουλία επειδή κάποιοι εκβιάζουν και συμπεριφέρονται με τέτοιο απαράδεκτο τρόπο».

Όσον αφορά την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής λόγω ανήκεστου βλάβης της υγείας, επικαλέστηκε παλαιότερες ανάλογες περιπτώσεις, χωρίς ωστόσο, όπως τόνισε, να επιχειρήσει κάποιον συμψηφισμό. «Ποτέ δεν υπήρξε δημόσια ένσταση για όλες τις περιπτώσεις που υπήρξε κατ’ οίκον κράτηση και αποφυλάκιση με ανήκεστο βλάβη», είπε υπενθυμίζοντας ότι τουλάχιστον ο πολιτικός χώρος που εκπροσωπεί δεν είχε προβάλλει ενστάσεις όπως στην περίπτωση των έντεκα πρωταιτίων της χούντας.

Και δήλωσε ότι «δεν είναι σωστό να σηκώνουμε τους τόνους για να ρίχνουμε επιχειρήματα σε ένα γενικότερο κλίμα τρομουστερίας και τρομολαγνεία», στο οποίο ενέταξε και τα μέσα ενημέρωσης.

Τέλος, η βουλευτής του ΠαΣοΚ Φώφη Γεννηματά κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να μην φέρει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια αν δεν σταματήσουν οι καταλήψεις.

Από την πλευρά της η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου επιτέθηκε στη ΝΔ ότι «προσπαθεί να συσκοτίσει την ουσία που είναι η κατάσταση στις φυλακές και πώς να γίνουν πιο ανθρώπινες οι συνθήκες» και για «καλλιέργεια φόβου, τρομολαγνεία και τρομοϋστερία», ενώ κριτική άσκησε και στο Ποτάμι και το ΠαΣοΚ ότι «συμπορεύονται με την ρητορεία του τρόμου».

ZENITH