Skip to main content

Θετικός σε «ένταξη» της Κίνας στην ατζέντα για Ιράν ο Κουσνέρ

Η αποδοχή εκ μέρους της Κίνας της διαπραγμάτευσης με τον ΟΗΕ στο θέμα τυχόν νέων κυρώσεων κατά του Ιράν, λόγω του πυρηνικού του προγράμματος, «αποτελεί μία καλή έκπληξη», όπως εκτίμησε ο επικεφαλής τη
Η αποδοχή εκ μέρους της Κίνας της διαπραγμάτευσης με τον ΟΗΕ στο θέμα τυχόν νέων κυρώσεων κατά του Ιράν, λόγω του πυρηνικού του προγράμματος, «αποτελεί μία καλή έκπληξη», όπως εκτίμησε με συνέντευξή του στους «New York Times» ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Μπερνάρ Κουσνέρ. «Καλή έκπληξη είναι ότι αποδέχονται να συνομιλήσουν», σχολίασε ο κ. Κουσνέρ, που πληροφορήθηκε από την Αμερικανίδα πρεσβευτή στον ΟΗΕ κυρία Σούζαν Ράϊς περί των κινεζικών προθέσεων.

«Η όποια συζήτηση για την πραγματική ουσία του ζητήματος (με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν) είναι βήμα προς τα εμπρός», υπογράμμισε επίσης ο κ. Κουσνέρ. «Ημερομηνία δεν αναφέρουν (στο Πεκίνο), ωστόσο επιταχύνουμε εμείς εδώ στη Νέα Υόρκη, χωρίς να μπορώ να γνωρίζω το από πότε ακριβώς», επισήμανε.

Η Κίνα είναι από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και διεργασία για τυχόν νέες κυρώσεις κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος συναρτάται κι από τη βούλησή της. Οι «Εξι» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κι η Γερμανία), υποπτευόμενες ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποσκοπεί και σε στρατιωτικό σκοπό, θέλουν να επιβληθούν μέσω ΟΗΕ και νέες διεθνείς κυρώσεις κατά της ιρανικής κυβέρνησης. Το Πεκίνο, έως σήμερα, ήταν πολύ επιφυλακτικό σαυτόν τον «νέο γύρο» των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

ZENITH