Skip to main content

Θλιβερό 13άρι για τις αιτήσεις πτώχευσης στη Θεσσαλονίκη

Μπαράζ νέων λουκέτων, νέας γενιάς προβληματικών εταιρειών και υπανάπτυξης φέρνει στη Θεσσαλονίκη η οικονομική κρίση το α΄εξάμηνο του 2010. Το χειρότερο, όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ, Σωτήρη Μα
Μπαράζ νέων λουκέτων, νέας γενιάς προβληματικών επιχειρήσεων και υπανάπτυξης φέρνει στη Θεσσαλονίκη η οικονομική κρίση, το α΄εξάμηνο του 2010, φαινόμενο το οποίο αναμένεται να ενταθεί μέχρι τέλος του χρόνου, ενώ χειρότερο προμηνύεται το 2011. Ενδεικτικό της δραματικής επιδείνωσης του επιχειρηματικού κλίματος είναι το γεγονός ότι αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που ζητούνμε αίτησή τους να ενταχθούν στις διατάξεις προστασίας του άρθρου 99 τουπτωχευτικού κώδικα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση για ναενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου συνολικά 13 ανώνυμες εταιρίες, όταν για το σύνολο του 2009 στη σχετική διαδικασία προσέφυγαν 16 ανώνυμες εταιρίες.

Ειδικότερα πρόκειται για τις εταιρίες Spazio, Θεσμός, Ribbon Eτικέτες-Μπάτσιος ΑΒΕΕ, ΠΟΛΑΤ ΑΕ, Σύνθεσις ΑΤΕΒΕ, Σπανός Οδυσσέας, ΑθανασιάδηςΕμπόριο Ενδυμάτων, Γιαγκούδης Γεώργιος, Γιαγκούδης -Διανομές,Ορυζόμυλοι Μακεδονίας, Μποέμης ΑΕ και Εlectrics Systems.

Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία εγγραφών νέων επιχειρήσεων και διαγραφών εταιριών από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, στο ισοζύγιο ίδρυσης και κλεισίματος εταιριών υπερτερούν οι επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο κατά 334.

Συγκεκριμένα το τρέχον εξάμηνο μέχρι τις  25 Ιουνίου 2010 ενεγράφησαν 427 νέες επιχειρήσεις και διαγράφηκαν 761 εταιρίες. Το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009 είχαν καταγραφεί 628 νέες εγγραφές και 834 διαγραφές επιχειρήσεων από το μητρώο επιχειρήσεων του ΒΕΘ.

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ, κ. Σωτήρης Μαγόπουλος, μιλώντας στη Voria.gr επεσήμανε ότι το δυσμενέστερο για τον ίδιο είναι ότι είναι πολύ μειωμένες οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων, που σημαίνει ότι δεν ανοίγουν νέες επιχειρήσεις, δεν υπάρχει αύριο, δεν υπάρχει μέλλον. Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη για την επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει αισιοδοξία για το αύριο, καθώς οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων μειώνονται σταθερά. Οι νέες εγγραφές φέτος είναι 427 και πέρυσι το α΄εξάμηνο ήταν 628 επιχειρήσεις. Οι εγγραφές υποδηλώνουν κατά την άποψη αναπτυξιακό έλλειμμα. Το κλείσιμο των επιχειρήσεων αποτυπώνει τη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ελληνικής παραγωγής από μικρές, μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ακόμη. Εκτιμά ότι «αρκετές μικρές επιχειρήσεις από τις υφιστάμενες φυτοζωούν, είναι χρεωμένες, δεν τις κλείνουν, γιατί δεν βρίσκουν δουλειά στην αγορά εργασίας». Πιστεύει ότι αν έβρισκαν δουλειά τα λουκέτα των μικρών επιχειρήσεων θα ήταν πολύ περισσότερα.
 
Ο κ. Μαγόπουλος επισημαίνει την ανάγκη η κυβέρνηση να λάβει αποτελεσματικά και εξειδικευμένα μέτρα. Διαφωνεί με τις σαρωτικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ανεξέλεγκτα. Υπάρχουν κατηγορίες μισθωτών και συνταξιούχων οι οποίοι με τις μειώσεις που έγιναν δεν μπορούν να επιβιώσουν. Πρέπει κατά τη γνώμη του να γίνουν περικοπές εκεί που υπάρχουν περιθώρια και όχι  αδιάκριτα σε όλους. Δεν βλέπει την ίδια αποτελεσματικότητα από το κράτος στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
 
Ο κ. Μαγόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση και ζητά να ενεργοποιηθεί το ΕΣΠΑ, να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, οι τράπεζες να στηρίζουν τις επιχειρήσεις, ώστε να κινείται η αγορά και να σταματήσει η συρρίκνωση.

Φως στο τούνελ της κρίσης και της επιχειρηματικής  δυσπραγίας, δυστυχώς, δεν βλέπει για φέτος ο κ. Μαγόπουλος, αλλά ούτε και τον επόμενο χρόνο, καθώς εκτιμά ότι το 2011 θα είναι χειρότερη χρονιά από το 2010. Και αυτό γιατί δυστυχώς βλέπει ότι συνεχίζονται τα προβλήματα και το 2011, τα φορολογικά βάρη θα είναι μεγαλύτερα. Κατά τον κ. Μαγόπουλο ο στόχος της κυβέρνησης δεν πρέπει αδιακρίτως να κάνει περικοπές, αλλά πρώτα να εξετάσει τι φταίει και μετά να σπεύσει να λάβει στοχευμένα μέτρα για να έχει και αποτέλεσμα. Πιστεύει ότι δεν θα λυθεί το ασφαλιστικό πρόβλημα στη χώρα, αν όλοι πάρουν σύνταξη  στα 70 χρόνια τους, μετά από 40 χρόνια δουλειάς, ενώ η εισφοροδιαφυγή συνεχίζεται ακάθεκτη.

Σε μια οικογένεια, αναφέρει ο ίδιος, πρώτα κόβεις τις περιττές δαπάνες και, αν δεν βγαίνει ο προϋπολογισμός, τότε προχωράς και στις άλλες περικοπές. Ο κ. Μαγόπουλος αναγνωρίζει ότι προοιωνίζονται δύσκολα τα πράγματα και συστήνει σε όλους τους επιχειρηματίες να είναι κοντά στους φορείς τους για να αντιμετωπίζουν μαζί τα προβλήματά τους.

ZENITH