Skip to main content

Θολό τοπίο οι υποψηφιότητες για τις πρυτανικές

«Θολό τοπίο» παραμένει η λίστα με τους υποψήφιους για την πρυτανεία στα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη νομικά το θέμα των υποψηφιοτήτων.
«Θολό τοπίο» παραμένει η λίστα με τους υποψήφιους για την πρυτανεία στα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη νομικά το θέμα των υποψηφιοτήτων.

Όπως είναι γνωστό, ο νόμος που ψηφίστηκε επί των ημερών της κ. Μαριέττας Γιαννάκου στο υπουργείο Παιδείας απαγορεύει στους νυν πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις των πανεπιστημίων να θέσουν υποψηφιότητα για τις νέες πρυτανικές εκλογές που θα γίνουν την άνοιξη, καθώς έχουν δικαίωμα μόνο σε μία θητεία. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αντιπρυτάνεις ετοιμάζονται να προσβάλουν τον νόμο ως άκυρο θέτοντας υποψηφιότητα, παρ΄ ότι δεν το δικαιούνται και προσφεύγοντας στη συνέχεια στη Δικαιοσύνη. Και αυτό γιατί δεν έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας ακύρωση του νόμου, αν δεν έχουν οι ίδιοι έννομο συμφέρον.

Μέχρι στιγμής πάντως πολλοί είναι αυτοί που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για τον πρυτανικό θώκο του μεγαλύτερου ιδρύματος της χώρας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα ονόματα των μέχρι τώρα υποψηφίων είναι: Ιωάννης Βλέμμας (Κτηνιατρική-πρόεδρος), Ανδρέας Γιαννακουδάκης (Χημικό-αντιπρύτανης), Σωκράτης Δεληβογιατζής (Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής-πρόεδρος), Στέργιος Λογοθετίδης (Φυσικό), Νίκος Μουσιόπουλος (Μηχανολόγων Μηχανικών-κοσμήτορας), Γιάννης Μυλόπουλος (Πολιτικών Μηχανικών), Γιάννης Παπαδογιάννης (Χημικό-κοσμήτορας), Μιλτιάδης Παπανικολάου (Ιστορία Αρχαιολογία), Αθανάσιος Σακαντάμης (Ιατρική), Βασίλειος Ταρλατζής (Ιατρική-αντιπρόεδρος), Ανέστης Φιλιππίδης (Γεωλογικό).

Τέσσερις από τους παραπάνω υποψηφίους του ΑΠΘ δεν έχουν κωλύματα με το νόμο της Μαριέττας Γιαννάκου περί πρυτανικών εκλογών. Πρόκειται για τους Σωκράτη Δεληβογιατζή, Στέργιο Λογοθετίδη, Γιάννη Μυλόπουλο και Ανέστη Φιλιππίδη. Όσον αφορά τους κ. κ. Γιαννακουδάκη και Μουσιόπουλο, αναμένουν τις διευκρινίσεις του υπουργείου Παιδείας. Παρόλα αυτά οι ίδιοι φαίνεται ότι θα συμμετάσχουν κανονικά στις πρυτανικές εκλογές της άνοιξης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή της η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) καλεί όλα τα υποψήφια πρυτανικά σχήματα να δημοσιοποιήσουν αναλυτικές θέσεις τόσο για τα θέματα του ιδρύματός τους όσο και για μείζονα ζητήματα του πανεπιστημίου. «Μία ανοιχτή συζήτηση για τα προβλήματα του πανεπιστημίου θα βοηθήσει σημαντικά στη μαζικότερη συμμετοχή όλων στις εκλογικές διαδικασίες. Θα συμβάλει επίσης στην ενεργοποίηση των φοιτητών, οι οποίοι βρίσκονται ακόμη κάτω από την επίδραση του παλαιού, αντιδημοκρατικού συστήματος της μεταβίβασης της ψήφου σε μία μικρή ομάδα αυθαίρετα και εκ των προσδιοριζόμενων εκλεκτόρων», αναφέρει η ΠΟΣΔΕΠ.

Θεωρεί μάλιστα ότι όσοι ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν θεσμικούς ρόλους μέσα στο πανεπιστήμιο πρέπει να είναι σε θέση να επικαλεστούν μία διεθνώς διακριτή ακαδημαϊκή πορεία αλλά και μία άμεμπτη, διαφανή και συνεπή στάση στα «πανεπιστημιακά κοινά», καθώς το πανεπιστήμιο έχει ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν από υποψηφιότητες που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Για να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου, καταλήγει η ΠΟΣΔΕΠ, είναι απαραίτητο το σύστημα ψηφοφορίας να οργανωθεί σωστά, με γνώμονα τη διασφάλιση του αδιάβλητου της ψηφοφορίας όχι μόνο σε επίπεδο προσώπων αλλά και ευρύτερων συνόλων, π.χ. τμημάτων. Επίσης πρέπει να εκδοθούν έγκαιρα οι εκλογικοί κατάλογοι, ώστε οι εφορευτικές επιτροπές να επιτελούν ανεμπόδιστα το έργο τους και η εκλογική διαδικασία να χαίρει διαφάνειας. Βέβαια, για να γίνει κάτι τέτοιο στο ΑΠΘ, πρέπει πρώτα να οριστικοποιηθούν οι υποψήφιοι και αυτό, όπως φαίνεται, δεν θα συμβεί, εάν δεν υπάρξει ξεκάθαρη θέση του ΥΠΕΠ-Θ.

ZENITH